Vakantie? 9 ouderwets leuke spelletjes voor het hele gezin

Vervelen is geen optie tijdens de vakantie. Want of je nou thuisblijft, op de camping staat in de Franse Alpen of een huisje huurt in eigen land, een (ouderwets) spelletje spelen is een must. Van lummelen en badmintonnen tot met het hele gezin tennissen op de Nintendo.

Ouders van Nu samen met Nintendo

1. Potje badmintonnen?

Alles in de auto geladen en klaar voor vertrek? Hoe propvol de kofferbak ook zit, vergeet niet de badmintonrackets mee te nemen. Badmintonnen is campingsport nummer 1. Hoewel de shuttle heen en weer tikken met heel kleine kinderen er nog niet echt in zit, vinden ze het vaak wel leuk om naar te kijken.

2. En lummelen maar

Lummelen, wel van gehoord misschien, maar hoe gaat dat ook alweer? Kleine reminder: wijs met z’n allen de lummel aan. De andere spelers gooien de bal (het enige wat je voor dit spel nodig hebt) over. De lummel moet proberen de bal af te pakken. Pakt de lummel de bal van je af? Dan ben jij de lummel.

3. Flessenvoetbal: altijd een succes

Snikheet? Dan zijn spellen met water een goed idee. Wat dacht je van flessenvoetbal? Alle deelnemers vullen een lege (frisdrank)fles met water en zetten die voor zich op de grond. Het doel van het spel is om de fles te bewaken, maar tegelijkertijd te proberen om de flessen van de anderen omver te schieten. Blijft jouw fles als laatste overeind staan? Dan win je.

4. Ouderwets bordspel

Wie spierpijn wil voorkomen, tovert een ouderwets bordspel tevoorschijn. Er zit altijd wel een spel tussen dat geschikt is voor de hele familie, denk bijvoorbeeld aan Ganzenbord of memory. En probeer dit geliefde kaartspel maar eens van je kind te winnen…

5. Wie wordt de nieuwe Rafael Nadal?

Tijd voor actie? Maak je borst dan maar nat voor een familiare Grand Slam als je Mario Tennis Aces voor Nintendo Switch speelt. Dit spel zorgt voor tennisplezier met het hele gezin. Stap als Mario de baan op en neem het op tegen een van de vijftien andere personages met ieder hun unieke, kenmerkende eigenschappen. Familieleden hoeven niet toe te kijken, want je kunt het spel met vier spelers tegelijk spelen. In de stand Dynamisch Duel houd je de Joy-Con controller als racket vast voor realistische bewegingen. Je vaardigheden worden dus extra op de proef gesteld deze zomer. Wimbledon @home!

6. Concours hippique

Lekker springen over hindernissen, kinderen zijn er dol op. Leg daarom in de tuin of op het campingveld een hindernisbaan uit. En denk hierbij vooral niet moeilijk. Van springen over de kussens van de tuinstoelen en kruipen door een hoepel of lege kartonnen dozen, tot een bal gooien in een emmer en van kratjes en een plank een evenwichtsbalk maken.  En als je zelf ook meedoet, wordt het natuurlijk alleen maar nog leuker.

7. Old school koekhappen

De hit op ieder kinderfeestje in de jaren negentig: koekhappen. Snij plakken ontbijtkoek en rijg ze aan een draad. Hang deze draad op en laat iedereen tegelijk (ja, ook papa en mama) één plak van de lijn afhappen. Wie de koek, met zijn handen op de rug, als eerste weet op te eten, heeft gewonnen.

8. Alle blikken verzamelen

Nog zo’n leuk spel waar jong en oud blij van wordt: blikgooien. Moet je eerst wel een week aan de blikgroenten, maar dan heb je wel een goede basis voor dit spel. De spelregels ken je vast nog: stapel zes blikken in een driehoek op elkaar en laat iedereen om de beurt met een bal de toren omgooien. Wie de blikken in de minste worpen van tafel mikt, is de winnaar.

9. Tikkie, jij bent ‘m!

Hét spel waar je helemaal niets voor nodig hebt, hoort natuurlijk ook thuis in dit rijtje: tikkertje. Dit spel der spelen is al leuk vanaf peuterleeftijd. Warme dag? Speel het spelletje met een natte spons. Lekker koel als je getikt wordt. Nog een leuk spel dat vooral leuk is om buiten te doen is verstoppertje. Vooral op vakantie, omdat er dan talloze leuke en nieuwe verstopplekken zijn. ‘Ik tel tot tien, wie niet weg is wordt gezien. Ik kom!’