Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Van borst naar fles: zo wordt dat een succes

Als het lukt om borstvoeding te geven, is dat natuurlijk hartstikke fijn. Maar er kan een moment komen dat je de overstap wil maken naar opvolgmelk. En dan is het wel handig als dat een beetje soepel verloopt. Met deze tips wordt het geven van de fles een succes.

Let op: Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Mocht je willen overstappen, overleg dan eerst met het consultatiebureau.

Ouders van Nu samen met Mimic

1. Laat ’m wennen

Geef je borstvoeding? Je kunt ervoor kiezen als je baby tussen de 4 en 6 weken oud is al af en toe oefenen met het geven van een fles. Het drinken uit een fles vergt voor je baby een heel andere zuigtechniek. Heeft je baby er veel moeite mee? Probeer dan eens wat borstvoeding alvast op de speen te druppelen, zodat je baby ruikt dat hij zijn vertrouwde voeding krijgt. Krijg jij je baby niet zover om uit de fles te drinken? Dan kan het helpen als iemand anders hem de fles geeft, bijvoorbeeld je partner, je moeder of een goede vriendin. Als hij jou ziet, verkiest hij mogelijk de borst boven de fles.

2. Kolven: voor nu én later

Een kolfapparaat is heel handig als je borstvoeding wil geven. Er zijn verschillende momenten waarop je ’m nodig hebt. In de eerste maand is het vooral belangrijk om te kijken hoe je borstvoeding verloopt. Als je baby de borst niet goed pakt of hij niet genoeg melk binnenkrijgt –  waardoor het geven van borstvoeding voor jou en je baby voor stress zorgt – kun je melk gaan kolven en je baby moedermelk via de fles geven.

Ga je weer aan het werk, maar wil je wel borstvoeding blijven geven? Of wil je zo af en toe melk kolven, omdat je ook even zonder je baby op pad wil? Ook dan is kolven ideaal. En handig: de gekolfde melk kan natuurlijk ook door iemand anders gegeven worden.

3. Voorkom luchthappen

En? Is het gelukt en drinkt je baby uit de fles? Zorg dan dat je baby niet teveel lucht binnenkrijgt tijdens het drinken uit de fles: zo voorkom je (deels) vervelende darmkrampjes. Het helpt als hij goed aanhapt en als er geen lucht in de speen zit bij het drinken. Een fles met een anti-colic systeem is ook een uitkomst: die voorkomt een vacuüm en zorgt dat je baby niet te veel lucht binnenkrijgt bij het drinken van zijn fles. Heeft je baby toch last van krampen? Masseer zijn buik dan zachtjes of maak lichte fietsbewegingen met de benen van je baby. Dit helpt zijn buik ontspannen en de kans is groot dat hij daarna minder last heeft.

4. Boertje tussendoor

Is je baby een gulzige drinker? Las dan halverwege de fles een korte pauze in en laat ‘m een boertje doen. Let ook op het formaat van de speen. Als je baby de fles binnen no time leeg drinkt, zorg dan voor een speen met minder grote of kleinere gaatjes. Zo ‘klokt’ hij wat minder snel z’n melk weg.

5. Maak het jezelf (en je baby) makkelijk

Ken je de fles van Mimic met de herbruikbare cup voor gekolfde moedermelk al? Dankzij de brede, zachte speen zal je baby meteen makkelijker uit de fles drinken. De cup onderin de fles beweegt langzaam mee naar binnen tijdens het drinken, dit zorgt voor een rustig drinktempo en helpt voorkomen dat je baby lucht binnenkrijgt en last van krampen krijgt.

Mocht het moment komen dat je wilt overtappen van borstvoeding naar flesvoeding, dan zijn er voor baby’s vanaf zes maanden voorgedoseerde cups met opvolgmelk. Je hoeft alleen wat water toe te voegen, even te schudden en klaar. Handig! Zo wordt de fles maken wel heel makkelijk. Mocht je willen overstappen op de cups van Mimic, overleg dan altijd eerst met je consultatiebureau. 

KOAG nr: 4334-0720-2904