Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Van melk naar vast eten: zó pak je het aan

Kijkt je kind de broccoli uit je mond? Dan is hij – na maandenlang alleen maar melk – klaar voor het echte werk: vast eten. Vanaf vier maanden mag je beginnen met het eerste hapje. Daarna volgt stap voor stap een nieuwe hap.

Ouders van Nu samen met Davitamon

Melk én vitamine D

Tot je baby vier tot zes maanden oud is, heeft hij nog geen vast voedsel nodig naast fles- of borstvoeding. Wel moet je je baby vanaf dag 8 vitamine D geven. Vitamine D speelt een grote rol in de groei en ontwikkeling van de botten. Omdat kinderen tot 4 jaar deze vitamine nog niet voldoende zelf aanmaken, is het belangrijk dit aan te vullen. Geef je kind daarom dagelijks 10 druppels Davitamon Vitamine Olie of Davitamon Vitamon D Aquosom per dag.

Vitamine K bij borstvoeding

Geef je borstvoeding? Geef je baby dan vanaf dag 8 tot 12 weken ook 150 microgram vitamine K. Deze vitamine draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling. Heel belangrijk als je baby een wondje heeft.

4 maanden

Vanaf vier maanden mag je beginnen met de eerste hapjes. Deze hapjes zijn echt extraatjes, omdat ze nog geen borst- of flesvoeding vervangen. Is je baby nog niet toe aan eten? Wacht dan gewoon nog even. De meeste baby’s zijn er klaar voor als ze smakkende geluiden maken of jou het eten uit de mond kijken. Met fijngeprakte groente en fruit kun je het beste beginnen.

6 maanden

Gaat het fruit en de groente er goed in? Applaus! Spuugt hij nog veel hapjes uit, ook geen probleem. Het gaat met zes maanden ook nog vooral om het oefenen. En wist je dat je baby wel tien keer moet proeven voordat hij aan een nieuwe smaak gewend is? Met zes maanden kun je ook eens een stuk brood proberen en rijst, vlees en vis. Prak dit nog wel fijn!

7 maanden

Rond deze tijd mag je de hapjes iets grover prakken. Oefenen daarnaast gewoon door met het geven van hapjes. Zacht fruit als peer, meloen, perzik en banaan zijn vaak favoriet.

8 maanden

Is jouw baby inmiddels dol op brood, fruit en groenten? Dan mag je vanaf nu langzaamaan een borst- of flesvoeding laten vervangen door een vaste maaltijd.

9 maanden

Het menu van de meeste baby’s bestaat rond de negen maanden uit lunch, avondeten en twee tussendoortjes. Als ontbijt is het vaak nog borst- of flesvoeding. Ook vlak voor het naar bed gaan is er nog een melkvoeding.

10 maanden

Ook het ontbijt mag je vervangen door een vaste maaltijd. Dat betekent dat jouw baby alleen nog ’s avonds een flesvoeding krijgt. Borstvoeding mag altijd!

12 maanden

Tijd om met de pot mee te eten! Je baby eet net als jij drie maaltijden per dag. Voor het slapengaan mag je baby nog wel een fles, maar dit is niet meer nodig. Net als borstvoeding.

KOAG/KAG nr. 24-0818-1177