Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vanaf wanneer kun je een fopspeen geven?

Fopspenen zijn er in allerlei verschillende soorten, maten en (hippe) kleuren. Maar wat moet je nu écht weten over de fopspeen? Een selectie van de meestgestelde vragen over het wel en niet gebruiken van een fopspeen.  

Ouders van Nu samen met MAM

Wat is de functie van een fopspeen?

Alle baby’s worden geboren met een natuurlijke zuigbehoefte. Hiermee traint je baby zijn mondspieren. Bij de ene baby is de zuigbehoefte sterker dan bij de ander. Een fopspeen is bedoeld om de natuurlijke zuigbehoefte van je baby te ondersteunen, als drinken aan de borst of de fles in de eerste maanden niet voldoende is. Ook heeft een speen een ontspannend en troostend effect. Het kalmeert en verlaagt de hartslag en bloeddruk van je baby.

Vanaf wanneer kun je een fopspeen geven?

Als je borstvoeding geeft, kun je de eerste maand beter geen speen geven. De borstvoeding moet nog op gang komen en je baby moet leren op de juiste manier aan de borst te zuigen. Sabbelen op een fopspeen kan dan verwarrend zijn, omdat dit een andere techniek vergt. Ook kan je baby vermoeid raken als hij te veel op een speen zuigt. Hierdoor kan hij te weinig melk uit de borst drinken.

Borstvoeding en een fopspeen, kan dat?

Zeker, maar – zoals hierboven al gezegd – kun je hier pas mee beginnen als de borstvoeding goed op gang is. Een baby die aan de borst zuigt zoals een speen, krijgt geen melk. Dit kan frustrerend werken voor een baby. Hij begint te huilen, laat de borst los of weigert zelfs.

Hoe kies je de juiste speen voor je baby?

Je hebt grofweg twee soorten fopspenen: de fysiologische (natural) met een ronde top en de dental fopspeen met een platte, schuine aflopende vorm. Welke speen je kiest maakt niet veel uit. Ontdek vooral wat je baby het prettigst vindt. Zorg wel dat je de juiste maat kiest die hoort bij de leeftijdsfase van je baby. MAM heeft bijvoorbeeld fopspenen met een platte speen: de MAM Start, speciaal voor pasgeborenen. De speen heeft een SkinSoft™ siliconenoppervlak en een klein schild dat vooral in de eerste maanden prettig is, omdat je baby zo altijd goed kan ademen.

‘Ons kindje accepteert bijna geen speen, behalve de MAM speen. Zo blij met deze speen!’ – Lianne (34)

‘Het zijn 4 heel leuke speentjes, de patronen erop zijn erg mooi. Mijn zoontje kan niet meer zonder deze speentjes. Ze hebben een goede vorm en aan de onder- en bovenkant zijn ze glad, perfect.’ – Asma (37)

‘Een heel fijn en mooi speentje is het. Het speentje is zacht en flexibel. Mijn baby pakte het speentje gemakkelijk aan. Heel fijn voor de baby. Het design spreekt mij vooral heel erg aan.’ – Fatiha (31)

‘De speentjes met plaatjes zijn heel schattig. De sterilisatie in het doosje gaat heel eenvoudig. De speen gaat gemakkelijk in de mond. De vorm sluit heel natuurlijk aan op het mondje van mijn kindje.’ – Layla (33)

Een latex of siliconen fopspeen?

De meeste spenen zijn gemaakt van siliconen, maar je kunt ook voor een latex (rubber) fopspeen kiezen. Wat de beste keuze is, verschilt per persoon. Ook kun je kijken naar een BPA-vrije speen, zoals die van MAM.

Hoe vaak moet je een fopspeen schoonmaken?

In de eerste maanden is het immuunsysteem van een baby nog niet volledig ontwikkeld. Hierdoor is hij vatbaarder voor ziektekiemen. Het is daarom belangrijk om zijn speen regelmatig te steriliseren en na één tot twee maanden gebruik te vervangen. Controleer de speen ook regelmatig op beschadigingen.

Onderzoek door hettestpanel.nl – november 2021 – onderdeel DPG Media Magazines. Aantal deelnemers: 200 ouders.