Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vanaf wanneer poets je de tanden van je baby en waar moet je op letten?

Klik! Die eerste glimlach van je baby waarop een tandje is te zien, leg je natuurlijk direct vast op de foto. Wat een mijlpaal. En een kwestie van tijd dat hij nog veel meer tandjes krijgt. Maar hoe verzorg je het gebit van je kind goed en wanneer moet je eigenlijk beginnen met poetsen?

Ouders van Nu samen met elmex

Het antwoord: meteen! Vanaf de allereerste tand die doorkomt (ook al is het nog maar een puntje) kun je beginnen met poetsen. Hiermee leg je een goede basis voor een gezond gebit en went je baby rustig aan het ritueel van tandenpoetsen. Let er wel op dat het poetsen geen pijn doet. Het lapbandje onder de bovenlip en het deel van de kaak achter in de mond zijn erg gevoelig.

Speciale babytandpasta

De tanden van je baby poets je met tandpasta voor kinderen vanaf nul jaar. Hierin zit net als in tandpasta voor volwassenen fluoride. Dit maakt de tanden harder en sterker, waardoor ze minder kwetsbaar zijn.

De hoeveelheid fluoride in tandpasta voor baby’s, peuters en kleuters is aangepast. Te veel fluoride is namelijk niet goed voor je baby. Ook is kindertandpasta altijd zacht van smaak, zodat je kind het tandenpoetsen niet vies vindt.

Wel of niet spoelen?

Wij zijn gewend om na het tandenpoetsen onze mond te spoelen met water. Bij je baby hoeft dat niet. Het is zelfs beter van niet. Zo kan de fluoride langer zijn werk doen. En kindertandpasta is zo gemaakt, dat het bovendien niet erg is als je kind het doorslikt.

Hoe vaak poetsen?

De eerste twee jaar is één keer per dag de tanden van je kind poetsen voldoende. Doe dit bij voorkeur ‘s avonds, na de laatste voeding. Zo krijgen bacteriën de minste kans. Is je kind twee jaar? Dan ga je over op twee keer per dag. Maak hier een vaste routine van door het elke dag op hetzelfde tijdstip te doen. ’s Ochtends na het ontbijt en ’s avonds vlak voor het slapen gaan bijvoorbeeld.

Eerste tanden

De eersten tanden van een baby komen gemiddeld rond de zes maanden door. Sommige baby’s zijn wat eerder en krijgen al met vier maanden de eerste tand. Ook zijn er baby’s die pas tanden krijgen rond hun eerste verjaardag. Als de eerste tand doorkomt, volgen de andere vaak snel. Gemiddeld komt er één tand per maand bij.

Welke tandenborstel?

Gebruik voor je baby een speciale babytandenborstel. Deze vind je in de supermarkt of bij de drogist. De haren van zo’n tandenborstel zijn zachter dan die van borstels voor grotere kinderen en volwassen. Ook zijn deze tandenborstels wat kleiner, waardoor je makkelijk bij de tanden kunt.

Je kunt de tanden van je baby ook poetsen met een vingerborstel. Dit is een siliconen vingerhoedje met zachte haartjes. Deze doe je op je vinger om zo de tanden van je baby te poetsen. Voor welke borstel je ook kiest: vervang een tandenborstel altijd om de drie maanden.

Poetsregels

Als je baby nog maar één tandje heeft, is dit niet aan de orde. Maar heeft hij meerdere tandjes, houd dan altijd een vaste volgorde aan bij het poetsen. Eerst de onderkaak, dan de bovenkaak. En daarna door naar de 3B’s: binnenkant, buitenkant en bovenop. Poets ook altijd het tandvlees mee.Tip van mondhygiënist Maud

"Neem je baby als het eerste tandje doorbreekt mee naar de tandarts of mondhygiënist. Dan heeft het voldoende tijd om te wennen aan de omgeving en de mensen die er werken. De behandeling bij de tandarts en mondhygiënist van kinderen tot 18 jaar is gratis."