Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Veilig met kinderen in de auto: dit moet je niet vergeten

Zodra je kinderen krijgt, heeft het thema ‘veiligheid in de auto’ nog meer prio. Dat begint al zodra je je baby voor het eerst meeneemt. Daarom een handige checklist zodat je kind straks veilig in de auto zit.

Ouders van Nu samen met Interpolis

Op de achterbank

Je kunt je kind het best op de achterbank vervoeren: dat is de veiligste plek in de auto. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten altijd op een zitverhoger of in een autostoel zitten. Zowel voor- als achterin. Reis je naar het buitenland? Check dan vooraf wat de regels daar zijn. In veel Europese landen geldt dat kinderen onder de 1,50 meter vervoerd moeten worden in een kinderzitje of op een zitverhoger. In Nederland mag je kind vanaf 1,35 meter voorin zitten.

Veilig stoeltje

Zelfs een kleine botsing kan grote gevolgen hebben. Om je kind zo goed mogelijk te beschermen tegen impact is het belangrijk om voor een autostoel te gaan die voldoet aan de Europese i-Size norm. Volgens deze norm moet je je kind tot vijftien maanden vervoeren tegen de rijrichting in en moet de autostoel aansluiten op zijn lengte. Heb je een botsing gehad? Vervang dan altijd het autostoeltje. De stoel kan beschadigd zijn, zonder dat je dat kunt zien en is dan niet meer veilig.

Goed vastsnoeren

Een veilig stoeltje betekent niet automatisch dat je kind ook meteen veilig zit. Zorg dat je kind goed vastzit in zijn kinderstoel. De riempjes moeten over de schouder lopen en strak vastzitten. Met maximaal een centimeter ruimte als je je vinger eronder stopt. Ook niet vergeten: de riempjes mogen niet gedraaid zitten. Doe de jas van je kind uit, want – zeker een winterjas – zorgt voor te veel speling bij een botsing. Zo weet je zeker dat je je kind veilig vervoert.

Slot erop

Zit je kind goed vast en rij je weg? Activeer dan altijd het kinderslot in de portieren. Een peuter- of kleuterhandje heeft snel de deur naast hem geopend. Iets wat je te allen tijde wil voorkomen, zéker in een rijdende auto.

Laat je niet afleiden

Veel ongevallen gebeuren doordat de bestuurder is afgeleid – en dan vaak door het gebruik van een mobieltje. Zorg daarom voor een veilige rijstijl, zonder telefoon. De AutoModus-app van Interpolis helpt je mobielvrij te rijden. Afleiding van kinderen schakel je minder makkelijk uit. Zeker bij langere ritten is vermaak voor de achterbank daarom geen overbodige luxe. Denk daarbij ook aan reserve-items, voor wanneer een boek of speeltje op de grond valt.

Veilig onderweg met Interpolis

Interpolis is de autoverzekeraar die zich sterk maakt voor veilig onderweg zijn. Zij zijn expert in het veilig autorijden met kinderen en zetten zich er sterk voor in om het aantal verkeersongevallen te verlagen. Sterker nog: zij commiteren zich aan het realiseren van nul verkeersslachtoffers in 2050.

In de autoverzekering houdt Interpolis rekening met dingen die voor jouw gezin belangrijk zijn. Zo zijn accessoires, zoals een autostoeltje, meeverzekerd bij een beperkt of volledig cascodekking. Ook kun je aanvullend kiezen voor een inzittendenverzekering. Of voor pechhulp. Daarmee ben je bij pech snel weer op weg. En dat is met kinderen op de achterbank geen onnodige luxe!