Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

verschil-kinderhuid-volwassen-huid

Wat zijn de verschillen tussen een kinderhuid en jouw huid?

Vaak lees je van alles over de huid van volwassenen, maar hoe zit het met de kinderhuid? Kun je daarvoor dezelfde verzorgingsproducten gebruiken? En wat zijn de grootste verschillen met de volwassen huid?

ouders van nu samen met Bepanthen

Oppervlakte

Wist je dat de huid ons grootste orgaan is? En wist je dat het huidoppervlak van een kind in verhouding tot het gewicht veel groter is dan bij een volwassene? Je kunt je voorstellen dat de huid van een kind dus veel sneller kan afkoelen en in verhouding ook meer vocht kan verliezen. Daarom kan het belangrijk zijn de kinderhuid een handje te helpen met een beschermende zalf.

Dunnere huid

Nog een verschil is de dikte van de huid. De huid van kinderen is dunner. Gemiddeld is de kinderhuid vijf keer zo dun als die van een volwassene. Omdat de cellen in de opperhuid (de buitenste huidlaag) en de hoornlaag minder dicht op elkaar zitten, staat de huid meer open. De huid kan hierdoor minder goed vocht vasthouden, waardoor hij kwetsbaarder kan zijn.

Zweet- en talgklieren

Gemiddeld heeft een volwassen mens twee tot vijf miljoen zweetklieren verspreid in zijn of haar huid. Al deze zweetklieren zorgen ervoor dat je huid vochtig wordt zodat je kunt afkoelen als je het te warm hebt. Naast zweetklieren hebben we ook talgklieren. De talgklieren scheiden een dik en vettig goedje uit dat een laagje vormt op de huid. Dit laagje beschermt ons tegen uitdroging. Bij kinderen zijn deze nog in ontwikkeling, waardoor de huid hen minder kan beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Minder pigment

De huid van je kind is gevoeliger voor uv-stralen. Dit komt omdat het minder pigment bevat. Er zijn al wel cellen die melanine aanmaken, maar die zijn nog niet zo actief.

Gevoelig voor temperatuurverschillen

Doordat de kinderhuid nog in ontwikkeling is, werkt de temperatuurregulering van de huid nog niet zo goed. Zo functioneren de zweetklieren nog niet op volle kracht, waardoor je kind moeite heeft met warme temperaturen. Ook het doorbloedingsnetwerk van de huid is nog in ontwikkeling. Bij temperatuurveranderingen kan de huid de temperatuur reguleren door de vaatjes te verwijden of juist te vernauwen.

Goede huidverzorging extra belangrijk

De hoornlaag – de bovenste laag van de opperhuid – beschermt de huid voor invloeden van buitenaf. Omdat de hoornlaag nog niet helemaal ontwikkeld is bij een kinderhuid, is deze gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Let daarom goed op welke producten je gebruikt voor de huid van je kind.

Om een droog huidje intensief te verzorgen, is er Bepanthen Beschermende Zalf. Deze zalf kun je op schrale, droge plekjes smeren. Denk aan schrale wangetjes, droge lippen en knietjes en kloofjes. De zalf laat een doorzichtig dun vetlaagje achter op de huid en beschermt de huid tegen invloeden van buitenaf, zonder de huid af te sluiten. Bepanthen Beschermende Zalf bevat dexpanthenol, die het huidherstel ondersteunt. Extra fijn: Bepanthen Beschermende Zalf bevat geen parfum, kleurstoffen, parabenen en conserveermiddelen.

Babs test de Bepanthen Beschermende Zalf

In onderstaande video van Mommytalks test Babs, moeder van vier kinderen, de Bepanthen Beschermende Zalf. Wat vindt zij ervan?

KAG nr: 80-0317-0378