Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

grootouders verwennerij

Verwennerij door grootouders slecht voor gezondheid kleinkinderen

Van een extra snoepje tot langer opblijven: bij opa en oma mag altijd nét iets meer. Helaas blijkt die verwennerij niet zonder gevolgen te zijn. Volgens onderzoekers heeft het een slechte invloed op de gezondheid van de kleinkinderen.

Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Glasgow.

Voedingspatroon en lichaamsgewicht

De wetenschappers bekeken 56 eerder gehouden studies uit achttien verschillende landen, die het gedrag van grootouders ten opzichte van hun kinderen hun kleinkinderen onder de loep namen. Uit de gegevens bleek dat opa’s en oma’s vaak een slechte invloed hebben op het voedingspatroon en het lichaamsgewicht van hun kleinkinderen, wat weer tot frustratie leidt bij de ouders.

Veel suiker en vet

Opa’s en oma’s zouden hun kleinkinderen (te) vaak belonen met eten. Als ze bijvoorbeeld hun bord leegeten, krijgen ze een ijsje. Of als ze netjes hun speelgoed opruimen, mogen ze een snoepje. Grootouders ‘chanteren’ de kleinkinderen kortom nogal eens, met als onderhandelingsmiddelen snacks met veel suiker en/of vet.

Roken

De slechte invloed op de gezondheid zit hem niet alleen in de snacks die ze de kleinkinderen geven. Kinderen krijgen bij hun grootouders bovendien niet genoeg lichaamsbeweging. En in sommige landen roken de grootouders zelfs ongegeneerd in het bijzijn van hun kleinkinderen.