
Verzekeringen: wat moet je regelen als je zwanger bent
Het maken van namenlijstjes is natuurlijk een van de leukste dingen als je zwanger bent. Maar vergeet ook niet de praktische zaken, zoals het controleren van je verzekeringen. Bij welke verzekeringen moet je je kind aanmelden? En welke verzekeringen zijn handig om alsnog af te sluiten?
Zorgverzekering
Als je zwanger bent, is het verstandig om eerst je zorgverzekering te bekijken. Hoe ben je verzekerd? Niet alle kosten die je maakt tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd vallen onder de basisverzekering. Daarom is het slim om je ook aanvullend te verzekeren. Vaak worden dan ook andere kosten vergoed, zoals een zwangerschapscursus of lactatiekundige zorg. Om te zien wat je precies krijgt vergoed, is het belangrijk de polisvoorwaarden goed door te nemen.
Is je baby geboren, dat moet je hem binnen vier maanden na de geboorte bij jou of je partner op de zorgpolis bijschrijven. Voor kinderen onder de achttien jaar betaal je geen extra premie. Ook geldt het eigen risico niet. Het is overigens verstandig om aanvullend verzekerd te blijven als je eenmaal een gezin hebt. Kinderen zijn dan automatisch gratis meeverzekerd voor dezelfde aanvullende verzekering.
Overlijdensrisicoverzekering
Je moet er niet aan denken, maar indien jij of je partner overlijdt, heeft dit vaak ook financiële gevolgen. Het kan een prettige gedachte zijn dat de financiële gevolgen van een overlijden voor je gezin goed geregeld zijn. Er valt immers een inkomen weg en je hebt misschien meer kinderopvang of hulp in huis nodig. Met een overlijdensrisicoverzekering zorg je ervoor dat nabestaanden een geldbedrag krijgen als je komt te overlijden.
Uitvaartverzekering
Wist je dat een begrafenis of crematie tussen de €6.500 en €11.000 kost? Een uitvaartverzekering dekt alle kosten van een begrafenis of crematie. Ook worden een aantal zorgen van de uitvaart uit handen genomen. Heb je een uitvaartverzekering bij Monuta, dan is je kind tot achttien jaar gratis meeverzekerd. Wel moet je je kind laten bijschrijven op je polis zodra hij geboren is.
Inboedelverzekering
Met een inboedelverzekering zijn je spullen in en rond huis verzekerd tegen schade en verlies. Bij gezinsuitbreiding is het goed om nog eens naar de waarde te kijken waarvoor je verzekerd bent. Je inboedel is immers gestegen na de aanschaf van babyspullen zoals een kinderwagen, commode en ledikant.
Aansprakelijkheidsverzekering
Een ongeluk zit in een klein hoekje, maar met kinderen al helemaal. Voor je het weet stoot je kind die dure vaas om bij je tante. Daarom is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd tegen (letsel)schade aan (spullen van) een ander die jij of je gezinsleden hebben veroorzaakt. Ook in het buitenland. Check bij je verzekeraar in welke situaties je aansprakelijkheid wel of niet verzekerd is.
Overige verzekeringen
Natuurlijk heb je nog veel meer verzekeringen die je kunt afsluiten. Denk aan een ongevallenverzekering waardoor je eenmalig een bedrag uitgekeerd krijgt als je blijvend invalide bent geraakt door een ongeval. Een rechtsbijstandsverzekering is handig als je bijvoorbeeld een conflict hebt met je werkgever. Zo ben je verzekerd van rechtshulp en juridisch advies. Heb je een rechtsbijstandsverzekering met gezinsdekking, dan zijn je kinderen meeverzekerd.
Wat veel mensen afsluiten als ze vaak op vakantie gaan, is een doorlopende reisverzekering. Check of jouw verzekeraar ook een dekking heeft voor gezinnen. Een woonhuisverzekering is verplicht als je een eigen woning bezit en dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Vaak wordt de woonverzekering ook als pakket aangeboden in combinatie met een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.