Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Waarom je je kind niet teveel complimenten moet geven

Je wilt je kind natuurlijk zo veel mogelijk positief stimuleren. Dus strooi je al snel met complimenten. Bij een vlugge tekening: ‘Mooi hoor!’ Een sprong van een muurtje: ‘Wat knap!’ Of een beker die op het aanrecht wordt gezet: ‘Heel goed gedaan!’ Maar wist je dat je je kind meer helpt groeien door vooral de echte successen te vieren?

Ouders van Nu samen met LU Prince

Overdosis complimenten

Door steeds een pluim uit te delen went je kind aan complimenten, met als gevolg dat hij mogelijk minder drang voelt om z’n best te doen. Het kan ook zijn dat de complimenten ervoor zorgen dat hij er afhankelijk van wordt en aan zichzelf gaat twijfelen als hij niet iets hoort: ‘Doe ik het wel goed, als niemand iets zegt?’ Je helpt je kind in zichzelf te leren geloven door niet altijd bevestiging te geven.

Beste beentje voor

Je kind groeit en krijgt een realistisch zelfbeeld door niet te pas en te onpas te strooien met complimenten, maar de echte successen te vieren. Zo leert hij z’n best te doen om iets te bereiken. Vanzelfsprekend mag je een positieve reactie geven, ook als het een prestatie is waar je niet meteen stijl van achterover slaat. Maar prijs hem pas de hemel in als hij ergens voor heeft gewerkt.

Dit vraagt om een feestje

Heeft hij z’n zwemdiploma gehaald, een balletuitvoering gehad of een goed rapport gehaald? Hoera! Hier zit een voorbereiding aan vast en het is waarschijnlijk best spannend geweest. Hij heeft ervoor gewerkt en is door hard te oefenen ergens beter in geworden. Een perfecte reden voor een feestje.

Slingers en ballonnen

Een echte prestatie vraagt om een staande ovatie. Dan kun je lekker uitpakken, maar ook met een klein gebaar laten zien hoe trots je bent. Het leuke is: je kan steeds weer op je eigen manier het succes van je kind vieren. Versier z’n stoel met slingers en ballonnen, laat hem kiezen wat hij wil eten of maak er een gezellig moment van met een feestelijk sapje en wat lekkers.

Lu Prince viert de successen van je kind

Wat LU Prince betreft is je kind een moderne prins of prinses, als hij iets knaps, dappers of bijzonders heeft gedaan! Bekijk hier de nieuwe video: ‘Het beste zit in jou.’