Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vroem vroem! 6 tips voor kleine voertuigfans

‘Mama, grote vrachtwagen!’ ‘Trein, papa, kijk!’ ‘Waaauw vliegtuig!’ ‘Taaduutaaduu!’ Veel peuters zijn gek op alles wat wielen heeft en wat rijdt of vliegt. Met een ritje in de trein maak je ze dan ook blij. Maar wist je dat het spelen met voertuigen ook de sociaal- en emotionele ontwikkeling van je peuter stimuleert? 

 

Ouders van nu samen met fisher-price

Sociaal- emotionele ontwikkeling stimuleren met voertuigen

Voordat je met washitape een mooie baan op de vloer plakt of met je peuter in de bus stapt, is het goed om te weten dat ook voertuigen en het spelen hiermee de sociale ontwikkeling van je kind stimuleert. Zo leert hij tijdens een ritje in de bus bijvoorbeeld om te wachten met instappen, totdat iedereen uit de bus is gestapt. Ook komen er een heleboel nieuwe woorden voorbij, waardoor ook zijn communicatieve vaardigheden worden gestimuleerd.

Tijdens het spelen met voertuigen kan de fantasie van kinderen de vrije loop gaan. Ze kunnen namelijk eindeloos verhalen bedenken. Hebben jullie net een politieauto met loeiende sirenes voorbij zien komen? De kans is groot dat je peuter zodra hij thuis is deze situatie nog een paar keer vertelt aan tafel óf het met zijn eigen politieauto na gaat spelen. En dat is weer goed voor zijn emotionele ontwikkeling, want tijdens het spel kan je kind veel verwerken en zijn emoties kwijt.

Opzij, opzij! Hier komt de brandweerwagen!

Voertuigen kunnen dus helpen om de fantasie van je peuter te prikkelen. En dat kan op verschillende manieren. Van samen een snelweg in elkaar knutselen met washitape tot boeken over voertuigen lezen of een kijkje te nemen op de brandweerkazerne, zodat je kind de situaties na gaat spelen. Daarom hierbij de leukste (speel)tips en uitjes met voertuigen.

1. Pak de bus of trein

Laat de auto een keer thuis en neem de bus of trein. Zo wordt de weg naar opa en oma opeens een heel groot avontuur. Er valt van alles te zien, horen en beleven: medepassagiers die met elkaar kletsen, een conducteur die vervoersbewijzen komt controleren en natuurlijk zelf op de bel drukken om de bus te laten stoppen.

2. Snelweg in de huiskamer

Maak een snelweg of wegennet met washitape. Koop verschillende kleuren tape en maak een carwash en parkeergarage met een paar straten en snelwegen op de vloer. Het fantasiespel kan beginnen! Wel eerst even stofzuigen of vegen, zodat de tape goed blijft plakken.

3. Zoekboek voertuigen

Peuters ontdekken voortdurend nieuwe dingen en hun woordenschat groeit enorm. Zoekboeken spelen in op de nieuwsgierigheid van kinderen. Een zoekboek met voertuigen staat vol takelwagens, brandweerauto’s, tractors, boten, treinen, helikopters en bussen. Goed voor urenlang kijkplezier en heel veel nieuwe woorden.

4. Bij de brandweer

Is je kind gek op loeiende sirenes? Kijk dan eens of de brandweerkazerne of het politiebureau bij jullie in de buurt binnenkort een open dag houdt. Je kind zal niet alleen onder de indruk zijn van de spuitslangen en sirenes, maar ook van zijn eerste ontmoeting met een echte brandweerman of politieagent.

5. Blus de brand

En als je dan op de brandweerkazerne bent geweest of je hebt net een brandweerauto voorbij zien komen met zwaailichten en loeiende sirenes, dan moet dat natuurlijk thuis nagespeeld worden. Met de Fisher-Price Little People Grote Brandweerauto kan je kind spannende reddingsacties naspelen, en ontdekt hij hoe hij samen moet werken om anderen te redden. Druk op de bestuurdersstoel en je hoort geluiden, zinnen en leuke liedjes over samenwerken. Is hij klaar voor een reddingsactie? Draai aan het schijfje om de zwaailichten te activeren en de brandweerslang te laten draaien. Jij pakt de slang, ik de ladder. Je kind kan eindeloos verhalen bedenken.

6. Maak een playlist

‘De wielen van de bus gaan rond en rond…’. ‘Helikopter, helikopter, mag ik met jou mee omhoog?’ en ‘Op een klein stationnetje, ’s morgens in de vroegte…’ Heel veel kinderliedjes gaan over voertuigen. Maak een speciale playlist aan en zing en dans samen met je kind door de kamer.