Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waar kun je last van hebben in de lente?

Springende lammetjes in de wei, een tuin vol narcissen en lekker veel buitenspelen: wat is er nou níet leuk aan de lente? Nou ja, een paar vervelende ‘kwaaltjes’ dan. Denk alleen al aan hooikoorts. Hatsjoe!

Ouders van Nu samen met VSM

1. Hatsjoe, hooikoorts!

Een van de meest voorkomende klachten in het voorjaar is hooikoorts. Zo’n 15 tot 20% van de Nederlanders heeft er last van en vooral op warme, winderige dagen kan de hooikoorts erger worden. Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen) van grassen, planten en bomen. Het afweersysteem reageert hierop, waardoor je slijmvliezen opzwellen. De verschijnselen van hooikoorts lijken veel op die van verkoudheid. Denk: loopneus, niezen en soms het gevoel van een verstopte neus. Daarnaast kun je last hebben van rode en jeukende ogen, jeuk aan je gehemelte en een kriebelhoest. Hooikoorts kan al op jonge leeftijd voorkomen, maar meestal begint de allergie bij kinderen tussen de zeven en vijftien jaar.

2. O nee, waterpokken

Heeft je kind rode vlekjes die in korte tijd veranderen in met helder vocht gevulde blaasjes? Check, dat zijn hoogstwaarschijnlijk waterpokken! Waterpokken wordt veroorzaak door een virus dat bij hoesten en praten via druppeltjes in de lucht wordt overgedragen. Ook door het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overgedragen. Nadat je één keer waterpokken hebt gehad, ben je beschermd tegen de ziekte. Waterpokken komt het hele jaar voor, maar de piek is in de winter en het begin van de lente.

 

3. Schaafwondjes

Heeft je kind net het lopen onder de knie of heb je een avontuurlijk ingestelde peuter? Dan is het voorjaar de perfecte periode om lekker op pad te gaan of buiten te spelen. Natuurlijk gaat dit niet zonder slag of stoot en gebeurt er buiten soms een ongelukje. Denk: iets te enthousiast achter een voetbal aan rennen of een val van de (loop)fiets met als resultaat een schaafwond. Goed om te weten is dat het niet erg is als je kind af en toe valt. Zo leert hij hoe hij een val kan opvangen en krijgt hij meer zelfvertrouwen.

4. Zonnige dagen

Je kunt (en jezelf!) insmeren met een zonproduct, dat hoeft toch alleen in de zomer? Mis, want ook in het voorjaar heeft je huid bescherming nodig tegen de zon. In de lente staat de zon al hoog aan de hemel en daarmee neemt ook de zonkracht toe. Net als in de winter is de huid nog niks gewend en moet je op zonnige dagen – en die zijn er vaak al in het voorjaar – goed opletten dat je niet verbrandt. Bovendien is de kinderhuid extra gevoelig voor de zon.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.