Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waar of niet waar: van een scherm krijgt je kind vierkante ogen

‘Zo krijg je vierkante ogen.’ Opeens hoor je het jezelf zeggen tegen je peuter of kleuter als hij weer eens zowat in de tv of tablet kruipt. Ik lijk mijn moeder wel, denk je. Toch schuilt er een waarheid in deze opmerking.

Ouders van Nu in samenwerking met Pearle Opticiens

Je hoorde vast zelf ook vroeger deze waarschuwing van je moeder of vader: ‘Niet zo dicht bij de tv zitten, daar krijg je vierkante ogen van’. Inmiddels weten we dat het meeviel met die straling. Toch is te dichtbij de tv of tablet zitten niet verstandig. Natuurlijk krijg je er niet letterlijk vierkante ogen van, maar kinderen kunnen er wel bijziend van worden.

Bijziend, wat is dat?

Doordat het scherm vlakbij is, raken de ogen van je kind eraan gewend om continu vanaf dichtbij naar bewegend beeld te kijken. Als je kind dit te veel doet, is de kans op bijziendheid groter. De oogbol wordt langzaamaan ovaal, terwijl deze rond hoort te zijn. Op termijn kan je kind dan alleen nog maar goed naar iets van dichtbij kijken en minder goed in de verte. Bijziendheid treedt bij kinderen meestal pas op vanaf hun achtste tot tiende jaar en wordt vaak ontdekt op school, als een kind het bord niet goed kan lezen.

20-20-2 regel

Om bijziendheid te voorkomen is het belangrijk om je kind regelmatig een korte pauze te laten nemen als hij naar een beeldscherm kijkt, zodat de ogen een beetje gereset kunnen worden. Voor kinderen is daarom door oogartsen de 20-20-2 regel bedacht: na 20 minuten beeldschermtijd, kijk je 20 seconden in de verte én dagelijks gaat hij 2 uur naar buiten. Om bijziendheid te voorkomen is het verder belangrijk om minstens een armlengte afstand tot het scherm te houden.

En hup, naar buiten!

Buitenspelen is supergoed voor de ontwikkeling van jonge ogen. De ogen – die nog in groei zijn – worden buiten continu getraind door veraf en dichtbij kijken af te wisselen. Door minimaal twee uur per dag naar buiten te gaan, heeft je kind in de toekomst minder kans om bijziend te worden. En het is natuurlijk ook nog eens heel gezond en leuk!

Je kunt het gratis kids doe-boek ook downloaden.

Hoe weet je of je kind minder goed ziet?

Vaak worden oogafwijkingen – waaronder bijziendheid – pas op de basisschool ontdekt, als blijkt dat je kind niet goed kan lezen wat er op het bord staat. Om dat voor te zijn, kun je bij Pearle de gratis online oogtest doen. Deze test is ontwikkeld in samenwerking met professionele opticiens.

Goed te weten is dat de online oogtest geen oogafwijkingen vaststelt, maar wel een goede indicatie geeft van de ooggezondheid van jou, of die van je kind. Als de uitslag dat aangeeft, kun je ook nog een professionele oogmeting laten doen. Hoe eerder een afwijking wordt ontdekt, hoe sneller je kind doorverwezen kan worden naar een orthoptist – een speciale oogarts die de ogen van kinderen tot twaalf jaar behandeld.

Redactioneel – Offer – Zwangerschapssymptomen

Een fijn zwangerschapskussen is onmisbaar!

Shop nu