Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waar ouders op letten bij het geven van speelgoed

Met verjaardagen, als er een broertje of zusje bij komt of met de feestdagen: er zijn zat momenten om je kind te verwennen met iets leuks. Maar wat geven ouders hun kind? Hoe vaak geven ze iets en moet het vooral vermakelijk of ook nog enigszins leerzaam speelgoed zijn? Wij zochten het uit.

Ouders van Nu samen met Fisher-Price

De speelgoedzaken puilen uit van de leuke gadgets, om van de ladingen webshops nog maar te zwijgen. Hoe maak jij een keuze uit dit enorme aanbod? Wij vroegen jullie een poll in te vullen en dit zijn de meest opvallende uitkomsten.

Cadeaumomenten

Dat het lastig is om zoveel leuk speelgoed te weerstaan, dat blijkt. 13 procent van jullie geeft elke maand iets nieuws en bijna één op de tien ouders vindt zelfs vaker dan vijftien keer per jaar een moment om speelgoed te geven. De grootste groep (41%) pakt het iets bescheidener aan en geeft zes tot 10 keer nieuw of tweedehands speelgoed. 37 procent van de ouders doet het nog rustiger aan en geeft één tot vijf keer per jaar iets voor in de speelgoedkist.

Voor de ontwikkeling of voor de leuk?

Het allerbelangrijkst voor jullie is dat het speelgoed bijdraagt aan de ontwikkeling van je kind (vindt 85% van de ouders). Logisch! Dit speelgoed daagt je kind uit en helpt hem vooruit. Daarnaast wordt erop gelet wat het kind leuk vindt (67%), dat het aansluit op zijn leeftijd (65%) en dat er variatie is in het speelgoed (63%). Dat het even meegaat en het milieu niet teveel belast telt ook mee. 40 procent van de ouders houdt zich bezig met de duurzaamheid van het speelgoed.

Motorisch ontwikkelen en fantasievol spelen

Verreweg de meeste ouders (79%) concentreren zich op de motorische ontwikkeling van hun kind, bij het uitkiezen van speelgoed. Dat is niet zo gek, als je weet dat de grootste groep die de poll invulde een kind in de babyleeftijd heeft. Kinderen zijn dan volop bezig met het ontwikkelen van hun grove en fijne motoriek. Daarnaast heeft het oefenen met vormen en kleuren prioriteit (62%) en 60 procent let er ook nog op dat het speelgoed de fantasie stimuleert.

Rauwer, schouwer, bouwer of douwer?

Om je kind lang te boeien met het speelgoed dat je geeft, is het handig iets te kiezen waar hij interesse in heeft. Het is daarom belangrijk dat je weet wat voor speeltype je kind is.

  • De meeste ouders (38%) herkennen in hun kind het type ‘Rauwer’. Deze doeners houden van actie, klimmen en bewegen. Speelgoed met geluid en lichtjes boeit hen het meest.
  • 29 procent van de ouders heeft een ‘Schouwer’ in huis. Deze kinderen gebruiken al hun zintuigen, kunnen goed alleen spelen en houden van kleurrijk speelgoed, knuffels en puzzels.
  • 17 procent heeft een ‘Bouwer’ die houdt van samenspelen, verkleden en spelen met blokken en de bal.
  • 16 procent van jullie heeft het type ‘Douwer’. Dit zijn uitvinders die willen weten hoe iets werkt en wat je er mee kan. Creatief speelgoed en spelletjes vinden deze kinderen top.

Top 3 speelgoed, volgens kinderen

Als jullie kinderen het voor het zeggen hebben, dan ziet de top 3 van meest populaire speelgoed er als volgt uit:

  1. Met zoveel ‘Douwers’ onder jullie kinderen, is het niet verrassend dat de meeste (64%) dol zijn op interactief speelgoed, met leuke geluidjes en lampjes.
  2. 40 procent van jullie kinderen gaat daarnaast ook voor speelgoed dat hun motoriek stimuleert, bijvoorbeeld om te grijpen, kruipen of lopen.
  3. 26 procent van de kinderen grijpt daarnaast naar speelgoed dat de fantasie stimuleert en waar ze steeds weer een nieuw spel mee kunnen bedenken.