5x waarom het écht belangrijk is om samen met je kind te spelen

‘Nee, nu even niet.’ Je herkent het vast: je kind wil met je spelen, maar jij bent doodop na een lange (werk)dag of er ligt nog een Mont Blanc aan wasgoed. Toch zijn er heel wat redenen te bedenken om samen met je kind toch die toren te bouwen, een spelletje Twister te spelen of de pop in bad te doen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Ouders van Nu samen met Hasbro

‘Mama, wil je met me spelen?’

Waarom is spelen met je kind zo belangrijk? Hieronder volgen een aantal redenen, maar je kunt ook eerst deze video even bekijkt. Wedden dat je meteen de blokkendoos erbij pakt?

5x goede redenen om samen te spelen

Als je samen met je kind speelt, leert hij hoe hij zich moet gedragen, hoe hij lichaamstaal en mimiek moet interpreteren en op zijn beurt te wachten. ‘Eerst mag ik de pop vasthouden, daarna jij.’ Als je kind (later) met leeftijdsgenoten speelt, heeft hij zeker wat aan deze ‘spelregels’. Het bereid hem voor op de echte wereld. En er zitten nog veel meer redenen om regelmatig met je kind te spelen.

 1. Zijn gevoelens te benoemen

  Van boos worden omdat hij heeft verloren met een spelletje, verdrietig zijn omdat zijn mega hoge blokkentoren omvalt tot de slappe lach omdat er iets misgaat. Tijdens het spelen passeren heel wat emoties de revue.

 2. Zichzelf vermaken

  Sommige kinderen vinden het lastig om zichzelf te vermaken. Door af en toe samen met je kind te spelen, breng je hem op ideeën en leer je hem de verschillende mogelijkheden van speelgoed ontdekken. Zo inspireer je hem om ook zonder jou lekker te spelen.

 3. Je kind beter leren kennen

  Door met je kind te spelen, leer je hem beter kennen. Je ontdekt wat hij leuk vindt en van welk speelgoed hij blij wordt. Ook is samen spelen een goede manier om erachter te komen of hem iets dwarszit. Tijdens het spelen is het vaak makkelijker voor je kind om lastige dingen met je te delen.

 4. Ontspanning

  Met je kind spelen is niet alleen goed en leuk voor hem, maar ook voor jou. Want hoe fijn is het om even alles los te laten en onbezonnen mee te gaan in het spel van je kind. Voor je het weet, komt het kind in je naar boven.

 5. Even alle aandacht voor elkaar

  Misschien wel de allerbelangrijkste redenen om met je kind te spelen, is dat je volledige aandacht voor elkaar hebt. Er moet even helemaal niets. Geen zwemles of sportclub, de opvang, school of visite. Je maakt echt tijd vrij voor je kind, en dat voelt hij.  Zorg er daarom voor dat je tussendoor niet wordt afgeleid. Ruim tijdens het spelen dus ook niet de vaatwasser uit en kijk niet op je telefoon als er een appje binnenkomt.

Deze spelletjes zijn leuk!

Geen zin om wéér met de poppen te spelen of de blokken te bouwen? Ook een (rustig) spelletje aan tafel doen is leuk. Denk bijvoorbeeld aan Jenga, Dokter Bibber of Wie ben ik? Liever toch iets actiefs? Pak dan Twister erbij. Je kent dit spel vast nog. Gegarandeerd lachen als jij probeert een poging te doen om je been op geel te plaatsen, je hand op blauw, je andere been op groen en hand op rood.

tip