Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom is de bso leuk én goed voor je kind?

Als je kind naar de basisschool gaat, hoeft hij niet meer naar de kinderdagopvang. Vanaf dat moment kan hij naar de buitenschoolse opvang (bso). Wat is dit precies? Wat kunnen kinderen er allemaal doen? En waarom is het er zo leuk?

Ouders van Nu samen met Partou kinderopvang

Wat is de bso?

Bij de buitenschoolse opvang kunnen kinderen van vier tot en met twaalf jaar terecht na schooltijd, tijdens de studiedagen van school en vakanties. Het is een plek waar ze na een drukke schooldag kunnen ontspannen, hun huiswerk maken en verschillende activiteiten kunnen doen. Op sommige bso’s is er zelfs de mogelijkheid om een warme maaltijd te eten.

Activiteiten op de bso

Op de bso’s van Partou, de grootste kinderopvangorganisatie van Nederland, worden diverse activiteiten georganiseerd: van muziek maken tot speurtochten en van sporten tot hutten bouwen. Ook zijn er voor de kinderen uiteenlopende workshops, aangeboden door experts, en interessante samenwerkingen met partijen als Unicef en Staatsbosbeheer. Maar heeft je kind meer behoefte aan rust na een drukke schooldag, dan kan hij er ook ontspannen met een boek. Of huiswerk maken en vrij spelen. Niets moet, alles mag.

Ontwikkelingen stimuleren

Partou vindt het belangrijk dat de activiteiten die ze aanbieden bijdragen aan de ontwikkeling van de kinderen. Zo laten zij kinderen hun gang gaan met graven, klimmen en klauteren, wat goed is voor de motoriek. De kinderen werken met losse materialen die de fantasie prikkelen, denk bijvoorbeeld aan knopen of takjes. Daarnaast worden er verschillende groepsactiviteiten aangeboden. ‘Sport- en spelactiviteiten vergroten het zelfvertrouwen van de kinderen. Ze leren hoe ze moeten samenwerken én het werkt ontspannend,’ vertelt Marlies de Haan, manager van de afdeling kwaliteit en pedagogiek bij Partou.

Vriendjes maken

Op de bso leren kinderen niet alleen veel, het is er ook vooral heel leuk. Marlies: ‘Het is een plek waar vriendschappen worden gesloten, vaak door een spel of een activiteit die beide kinderen leuk vinden. Door het maken van vrienden en het onderhouden van vriendschappen ontwikkelen kinderen sociale vaardigheden als leren delen, wachten op je beurt en rekening houden met anderen.’

En hoe zit het in de vakantie?

Tijdens de vakanties kan je kind ook gewoon terecht op de bso. De meeste opvangorganisaties hebben voor deze periode vaak een speciaal vakantieprogramma samengesteld. Er worden verschillende excursies georganiseerd, leuke workshops aangeboden en sommige bso’s verhuizen zelfs naar een camping of scoutingterrein. De bso is dus ook in de vakantie leuk om naartoe te gaan. Zo gaan ze bij Partou in de vakanties met de Natuurbus naar de mooiste natuurgebieden van Staatsbosbeheer waar ze met een echte boswachter op ontdekkingstocht gaan.

Krijg je kinderopvangtoeslag?

Net als voor de kinderopvang kun je ook voor de bso kinderopvangtoeslag ontvangen. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer informatie hierover staat op de website van de Belastingdienst. Wil je weten wat jouw kosten voor de kinderopvang worden? Bereken dit op de website van Partou.