Waarom een dagelijkse routine belangrijk is voor je kind én voor jou

Je kent ze vast de drie R’s van rust, reinheid en regelmaat. Vroeger waren het dé drie geboden voor de opvoeding. Tegenwoordig draait het meer om de R’s van ‘routine’ en ‘ritme’. Maar ze zijn even belangrijk en het doel is precies hetzelfde.

Ouders van Nu samen met NPO Zappelin

Een dagelijkse routine is belangrijk voor een kind. Het geeft hem een gevoel van veiligheid, voorspelbaarheid en zekerheid. Hij weet wat hij kan en mag verwachten. Zo’n vaste structuur heeft hij ook nodig, want hij heeft immers nog geen besef van tijd. Vooral peuters hebben hier baat bij. Door een vaste volgorde van activiteiten of een dagindeling leren ze hoe een dag in elkaar zit.

Verschillende routines

Er zijn verschillende momenten op de dag waar je heel eenvoudig een routine van kunt maken. De belangrijkste zijn de ochtendroutine, de routine rondom de maaltijden, het spelen en de bed(tijd)routine. Denk bij het laatste aan alles in dezelfde volgorde doen: wassen, tandenpoetsen, verhaaltje lezen en dan naar bed (of hoe jullie dat thuis ook doen).

Ochtendspits

Ook een vaste routine in de ochtend is binnen veel gezinnen onmisbaar. Want krijg het maar eens voor elkaar om op tijd de deur uit te gaan. Een vaste structuur helpt hierbij. Toch is de realiteit dat het vaak alsnog stressen is. Denk: een treuzelende peuter of kleuter, autosleutels kwijt en je baby die last minute een poepluier heeft.

Geen stress als het anders loopt

Hoe belangrijk routines ook zijn, zeker met kleine kinderen gaat het lang niet altijd zoals je het hebt bedacht. Kwestie van niet meteen in de stress schieten. Denk: morgen weer een dag en dan pakken we het ritme en de routine wel weer op. Ook kan het zijn dat je soms een routine moet aanpassen, omdat je kind bijvoorbeeld ouder wordt.

Ook rust voor jou

Routines zijn niet alleen goed voor je kind. Ook voor jou. Het zorgt voor duidelijkheid. Je weet wat je te doen staat en het zorgt dat alles net wat soepeler verloopt, wat bij jou ook voor rust zorgt. Denk bijvoorbeeld aan de routine om ’s avonds al de kleding voor de kinderen klaar te leggen, zodat je het ’s ochtends iets rustiger aan kunt doen. Of de routine dat je kinderen aan het eind van de middag even televisie mogen kijken zodat jij het eten in alle rust klaar kunt maken. Of dat je iets in de magnetron gooit, zodat je even een half uurtje voor jezelf hebt.