Zwanger? Waarom het super belangrijk is om voldoende water te drinken

Het is altijd belangrijk om voldoende water te drinken, maar zodra je zwanger bent is het belangrijker dan ooit. Hoe zit dat? Voedingscoach Nurdin Pattipilohy en Jorn Meijer, personal trainer én specialist in fitness en voeding tijdens de zwangerschap, van Fit at Home leggen het uit.

Ouders van Nu samen met Fit at Home

Bloedvolume neemt toe

Als je zwanger bent, heb je meer water nodig omdat je bloedvolume zo’n 40 tot 50 procent toeneemt. Dit is nodig om jouw baby en de placenta van bloed te voorzien. Dit extra bloed bestaat voor het grootste gedeelte uit water (in de vorm van plasma). Ook je vruchtwater wordt voor een groot gedeelte gevormd door het water dat je drinkt. Voldoende water drinken is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw baby goed kan groeien.

Oververhitting en uitdroging

Niet alleen is het belangrijk om genoeg water te drinken voor je baby, ook voor jezelf. Het helpt namelijk je lichaam te koelen. Tijdens je zwangerschap is het een stuk lastiger om je warme kwijt te raken. Drink je te weinig water, dan kan je oververhit en uitgedroogd raken. Hier kan je je echt slecht door voelen. Het kan leiden tot vermoeidheid, geïrriteerdheid, hoofdpijn, duizeligheid, oedeem, kramp en ochtendmisselijkheid. Niet de leukste symptomen om te hebben toch?

Hoeveel water?

Is je plas lichtgeel en doorzichtig, dan is dat een teken dat je genoeg water drinkt. Het hebben van dorst niet, want dan ben je eigenlijk al te laat. Je lichaam heeft dan te lang geen water gehad. Voor de meeste zwangere vrouwen is drie tot vier liter water uit vloeistoffen en voeding voldoende. Water dat in je eten zit, telt dus ook mee. Maar dat is natuurlijk lastig te meten. Eet je veel groenten en fruit, dan zit je wel goed.