Waarom is rijmen goed voor de taalontwikkeling?

Krokodil, bil, stil, gil, pil… Iedereen met een kleuter in huis zal het herkennen: de rijmfase. Plak achter een dagelijks woord een paar rijmwoorden en je kleuter gaat helemaal los. En als het dan ook nog gaat om woorden die eigenlijk niet mogen, zoals poep en pies, gaat hij nog meer schaterlachen.

 

Ouders van Nu samen met Fisher-Price

Wat is taalontwikkeling?

Taalontwikkeling is meer dan leren praten. Het is ook het herkennen van woorden en zinnen, oftewel het leren begrijpen van taal. De taalontwikkeling verloopt bij elk kind min of meer in dezelfde stappen. Het tempo waarin een kind deze stappen maakt verschilt. Sommige kinderen praten rond hun eerste verjaardag al de oren van je hoofd, terwijl andere kinderen pas rond hun tweede verjaardag de eerste woordjes zeggen.

Rijm er maar op los

Om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren, kun je verschillende dingen doen. Een daarvan is samen rijmen, een belangrijke voorwaarde voor het leren lezen. Door te rijmen leert je kind met klanken spelen, ervaart hij dat woorden op elkaar lijken, leert hij voorspellingen doen en onthoudt hij woorden beter.

Vier tips om samen te rijmen

1. Rijmkwartet
Maak setjes van vier kaartjes met woorden die op elkaar rijmen. Denk bijvoorbeeld aan sloot, boot, noot en rood en rat, kat, mat en blad. Probeer daarna samen de kwartetten bij elkaar te leggen. Als je kind iets ouder is, kun je er echt kwartet mee spelen.

2. Kleurenrijm
Pak een kleur en rijm er samen op los. Van groen en citroen, schoen en poen tot boen en oen.

3. Boekjes en liedjes
Veel liedjes bevatten rijm. Neem bijvoorbeeld Poesje Mauw, Olifantje in het bos en Op een grote paddenstoel.  De combinatie van rijm en melodie ondersteunen het geheugen bij het onthouden van woorden. Zing dus uit volle borst mee!

4. Speelgoed
Ook is er veel interactief speelgoed op de markt waarmee je kind leert rijmen, zoals de leuke Denken en Leren Rock-‘n-Roll Egel van Fisher-Price. Als je met deze egel gooit, maakt hij rijmwoorden en vraagt hij je om zoveel mogelijk rijmwoorden te bedenken. Voor peuters is dit meteen een goede voorbereiding op het basisonderwijs.