Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom samen spelen zo goed is voor kinderen

Klimmen, bouwen en rennen. Kinderen spelen niet ‘zomaar’. Via spel leren ze de wereld kennen en ontwikkelen ze tal van sociale vaardigheden die de rest van hun leven van pas komen. Lekker stimuleren dus, dat samenspel.

Ouders van Nu samen met Fisher-Price

Een kind dat speelt, maakt niet alleen plezier, maar is ook hard aan het leren. Spelen is namelijk goed voor zo’n beetje alles. Voor de ontwikkeling van de motoriek, maar ook voor de cognitieve en sociale ontwikkeling en het leren omgaan met andere kinderen. Hun inlevingsvermogen wordt aangewakkerd en ze leren om te gaan met grenzen en conflicten. Ook ontdekt je kind door het samenspel met anderen wie hij zelf is.

Samen delen

Hoewel een peuter vanaf twee jaar steeds socialer wordt en soms bereid is iets te delen, spelen kinderen pas echt samen vanaf een jaar of drie. Daarvoor zijn ze nog veel te druk bezig om de wereld om zich heen te ontdekken. Stimuleer samenspel door regelmatig samen met je kind te spelen, vriendjes uit te nodigen en het samen spelen positief te benadrukken. Daarnaast leren kinderen, met vallen en opstaan, ook van elkaar om speelgoed te delen.

Conflicten zelf oplossen

Wanneer je kind een vriendje over de vloer heeft, kun je ze het beste zoveel mogelijk samen laten spelen. Samen spelen lijkt iets heel vanzelfsprekends, maar er is een hoop dat kinderen moeten leren op dit vlak. Daar kunnen ze jouw hulp soms best bij gebruiken. Zeker jonge kleuters hebben regelmatig sturing of remming nodig. Maar geef ze ook vertrouwen en kijk eerst rustig aan hoe het spelen verloopt. En bemoei je niet te snel met conflicten; vaak lossen deze zich vanzelf op.

Samen redden en verzorgen

Speelgoed kan kinderen uitdagen tot samen spelen. Bijvoorbeeld door het bouwen van een toren waarbij je om en om een steen neerlegt, of door samen een tekening te maken. Ook de Fisher-Price Little People Dierenreddingspost stimuleert het samenspelen. Deze reddingspost heeft een brandweerman, een dierenarts, een jong katje, een puppy en hun baasje Mia. Elk kind kiest z’n favoriet en samen spelen ze het verhaal.

Met een vriendje kan je kind de dieren redden en leren dat de zorg van mensen belangrijk is voor dieren. Het samenspel oefent hij door op z’n beurt te wachten, de rollen te verdelen en samen met een speelmaatje een verhaal te bedenken met de verschillende poppetjes. Dat is ook nog eens goed voor zijn taalontwikkeling en creativiteit. De zintuigen worden gestimuleerd met zachte boomblaadjes, vrolijke kleuren en lichtjes, leuke geluiden en zinnetjes. Je kind oefent met oorzaak en gevolg: als je op het ontdekkingsknopje drukt, komt de brandweerauto. Hij ontdekt dat hij dingen kan laten gebeuren. Door steeds weer de dieren te redden en te helpen leert je kind hoe het is om voor iets of iemand anders te zorgen.

Little People Dierenreddingspost