Waarom zijn de meeste kinderen gek op pasta?

Vroeg of laat gaat je kind door de ‘lust-ik-niet-fase’. Wat je dan ook op tafel zet, niks is goed. Wonder boven wonder gaat pasta er vaak wél in. Hoe kan dat toch?

Ouders van Nu samen met Heinz
Video: Heinz Smaakmakers: wat vinden kinderen van de Heinz [Seriously] Good Pasta Sauzen?

Wat is pasta eigenlijk?

Pasta is in de Italiaanse keuken de verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel. Je kunt de verschillende pastasoorten in gedroogde of verse vorm kopen. Pasta wordt op verschillende manieren geproduceerd. Heel bekend is natuurlijk spaghetti, waarbij het deeg in dunne slierten is gesneden. Maar je hebt ook pasta dat door een machine in een vorm wordt geperst, zoals penne, macaroni en fusilli. En wie kent niet de strikjes- of vlinderpasta: farfalle?

Vanaf wanneer mag een kind pasta?

Als je kind eenmaal gewend is aan het eten van een groente- of fruithapje, kun je zijn maaltijd aanvullen met rijst, aardappelen of pasta. Meestal is dat ongeveer rond de acht maanden. De vaste voeding vervangt dan langzamerhand de melkvoeding. Het eten mag rond die tijd ook wat grover. Pas wel op met zout. Tot het eerste jaar mag je aan de voeding van een baby helemaal geen zout toevoegen.

Is pasta gezond?

Volkorenpasta is een volkorenproduct en staat daarom in de Schijf van Vijf. Het bevat meer vezels dan gewone pasta omdat het gemaakt is van de hele (vermalen) graankorrel. Naast vezels bevat bereide volkorenpasta ook eiwitten.

‘Lust ik niet, maar pasta wel’

Tussen de één en twee jaar is de kans groot dat je altijd makkelijk etende kind verandert. Wat hij altijd lustte, is ineens niet meer lekker. Ook wil hij geen nieuwe dingen meer proeven. Maar zodra er pasta op tafel staat, is er niks aan de hand. Hoe kan dat toch? Volgens het Centrum voor Smaakonderzoek komt dat omdat pasta glad en soepel is én een neutrale smaak heeft, legt Bob Cramwinckel uit.

“Bovendien past het in de categorie: onverdacht mondgevoel. Dat begint al bij de eerste smaakervaringen van je baby met (moeder)melk: een warme vloeistof met een romige, zoete smaak. Baby’s ervaren deze combinatie als prettig. Om te ontdekken wat nog meer lekker is, stopt een baby van alles in zijn mond. Bij harde substanties zoals speelgoed ervaart hij al snel dat het geen voedsel is. Het mondgevoel geeft dus aan of iets eetbaar is. De ‘mondgevoelige’ afstand met (moeder)melk is bij pasta overbrugbaar. Het wijkt daar niet zover van af.” Ook maken de verschillende vormpjes pasta aantrekkelijk voor kinderen.