Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom zit de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen nu in het Rijksvaccinatieprogramma?

Sinds 16 december 2019 is de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen – beter bekend als de 22-wekenprik – opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Deze prik kun je vanaf 22 weken zwangerschap gratis halen bij de jeugdgezondheidszorg in jouw buurt en zorgt ervoor dat je baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest.

ADVERTORIAL

Wie is verantwoordelijk voor Rijksvaccinatieprogramma?

In Nederland is het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verantwoordelijk voor het Rijksvaccinatieprogramma. Dit is een programma waarmee de overheid Nederlandse kinderen tegen kinderziekten en een aantal infectieziekten wil beschermen door ze te vaccineren. Welke vaccinaties aangeboden worden, bepaalt de minister op basis van een advies van de Gezondheidsraad. Dit advies is onder andere gebaseerd op jarenlang onderzoek en ervaring met vaccins in andere landen. Zo wordt er onder meer gekeken of een vaccin goed werkt en of het veilig is. Het RIVM zorgt ervoor dat het vaccin onderdeel wordt van het programma en dat alle kinderen – of in dit geval zwangere vrouwen – de vaccinatie kunnen krijgen.

22-wekenprik is nu gratis

Zo is het ook gegaan met de kinkhoestvaccinatie voor zwangere vrouwen. Vóór 16 december 2019 zat deze nog niet in het Rijksvaccinatieprogramma. Wel was het mogelijk om ‘m te halen, maar de kosten hiervan moest je zelf betalen. Dat is sinds kort dus veranderd. Je kunt deze vaccinatie nu gratis halen bij de jeugdgezondheidszorg vanaf 22 weken zwangerschap. Vandaar de naam 22-wekenprik. Je baby is dan vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. En ook jij kunt deze ziekte dan niet meer krijgen.

Waarom tijdens zwangerschap al vaccineren tegen kinkhoest?

De belangrijkste reden waarom de 22-wekenprik nu ook in het Rijksvaccinatieprogramma wordt aangeboden, is omdat kinkhoest een gevaarlijke ziekte is. Vooral voor jonge, kwetsbare baby’s. Zij kunnen longontsteking of hersenschade krijgen en er zelfs aan overlijden. Met de 22-wekenprik is je baby meteen vanaf de geboorte al beschermd. Hierdoor heeft hij ongeveer 90% minder kans op kinkhoest in de eerste maanden na de geboorte. Werden baby’s eerst dan niet gevaccineerd tegen kinkhoest? Jawel, maar pas als ze twee maanden oud waren. De 22 wekenprik is bedoeld om die eerste maanden, wanneer baby’s het meest kwetsbaar zijn voor kinkhoest, te overbruggen. Het vaccin dat je met de 22-wekenprik krijgt is de DKT-prik. Deze vaccinatie beschermt niet alleen tegen kinkhoest, maar ook tegen twee andere ziektes: tetanus en difterie.

Corona-maatregelen rondom 22 wekenprik

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.

Kan ik (of mijn kind) op het consultatiebureau besmet raken door het coronavirus?

De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om jou (of je kind) veilig te vaccineren. Er wordt overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren even niet. JGZ Jeugdgezondheidszorgmedewerkers werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen doen ze dit in de elleboogsplooi of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis.

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier