Wanneer geef je je kind zijn eerste mobiel?

Wanneer geef je je kind zijn eerste mobiel?

Wanneer geef je je kind zijn eerste mobiel? Blogger en redacteur Karin van Leeuwen van Damespraatjes.nl vindt het lastig. Is het gek om haar oudste zoon Bob (10) al een mobieltje te geven? Kan hij die verantwoordelijkheid wel aan? De online test ‘Hoe overleef ik mijn 1e mobiel’ bood uiteindelijk uitkomst. 

 

Ouders van Nu samen met KPN

‘Ik heb me jaren verzet tegen een rinkelend toestel in mijn tas. Hoezo was het handig als ik altijd maar bereikbaar was? Nergens voor nodig. Inmiddels kan ik niet meer zonder. En begrijp ik dat Bob (10) er ook één wil. Maar ja, is hij daar niet te jong voor? Stel nou dat grote jongens zijn mobiel afpakken? Of dat hij het toestel kwijtraakt? Of dat hij eindeloos gaat bellen? Of niets anders meer doet dan op zijn telefoon pielen?

Overlast

Ik twijfel best. Zo vind ik het bijvoorbeeld belangrijk dat hij zich realiseert dat communiceren in de digitale wereld anders is dan in het echte leven. Een geintje uithalen met je mattie door een whatsappje te sturen kan heel anders uitpakken dan wanneer je hetzelfde grapje echt maakt. Uit ervaring weet ik dat het geschreven woord anders kan vallen dan het gesproken woord. Dan zien mensen je gezicht erbij. Bob moet zich daarvan wel bewust zijn. Waar ik me ook een beetje zorgen om maak, is dat er straks geen wereld meer buiten de mobiele telefoon is. Dat mijn kind een stijve nek krijgt van het turen naar zijn schermpje. Of dat andere mensen last hebben van het geluid van filmpjes die hij kijkt.

Overleg

’s Avonds als de mannen op bed liggen, overleg ik met Robert. Het heeft namelijk ook wel voordelen als hij een telefoon zou hebben. De keren dat ik ongeduldig en gehaast door de wijk fiets op zoek naar hem omdat we weg moeten, zijn ontelbaar. Als ik hem kan bereiken is het een kwestie van één telefoontje en hij komt thuis. Maar ook als er iets aan de hand is, vind ik het een prettig idee als hij mij kan bereiken.

Belachelijk!

Ik praat erover met een vriendin. Haar zoon is een jaar ouder. En telefoonloos. ‘Ik vind het belachelijk een kind al een mobiel te geven. Als ie naar de middelbare school gaat, is hij de eerste’, zegt ze stellig. Ook op school vraag ik moeders hoe ze erover denken. Ik merk dat ik veel vragen heb en niet goed weet wat wijsheid is. Als ik op internet rondkijk, lees ik dat de leeftijd waarop kinderen een mobiel krijgen, varieert tussen de acht en twaalf jaar. Dat stelt me gerust. Ik steek mijn licht verder op en ontdek de online test Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?

Aan of laten gaan?

Ik doe de test, die is ontwikkeld om ouders en hun kind voor te bereiden op de eerste eigen mobiel, samen met Bob. Gezellig zitten we achter mijn laptop. We starten de test. ‘Ziet er cool uit’, vindt mijn oudste die naar de filmpjes in test kijkt. Telkens worden er situaties geschetst en de vraag gesteld: Aan of laten gaan? ‘Als mijn mobiel in de bioscoop gaat, laat ik hem echt wel mooi gaan. Dan zit ik toch een film te kijken?’ Het lijkt Bob logisch. Dat de telefoon niet naast het bord aan tafel komt te liggen, hoef ik hem verder niet uit te leggen. We hebben het al vaker over een mobiel gehad en ook hoe Bob die kan gebruiken. Natuurlijk mag hij daar spelletjes op doen, maar ook heb ik hem gezegd dat ik het vooral fijn vind als ik hem kan bereiken. Na aanleiding van de online test praten we over pesten met je mobiel. Dat je met appjes anderen kunt bezeren. Ik vraag hem wat hij allemaal van plan is met mijn oude iPhone. Want als het doorgaat, mag hij mijn oude toestel hebben.

We proberen het!

Ik overleg nog een keer met Robert.’Als we hem nu een mobiel geven, kunnen we meekijken en hem helpen. Straks als hij naar de middelbare school gaat, wordt het een ander verhaal’, overtuig ik Robert. We zijn eruit: we gaan het proberen. Het huis is te klein als ik Bob de volgende morgen het goede nieuws vertel. Tom (8) krijgt ook een mobiel, de oude van Robert maar is er een stuk minder in geïnteresseerd. We maken wel afspraken over het gebruik. Zo drukken we ze op hun hart dat ze zoveel mogelijk gebruik maken van wifi, anders is de belbundel in no-time op. Een andere afspraak is: geen mobiel in de buurt van je bord. Dus als we eten, reageren we niet op meldingen.

Appje van mijn kind

De eerste dagen zit de telefoon aan zijn hand geplakt, maar dat wordt steeds minder. Als hij buiten gaat spelen, stopt hij ‘m goed in zijn zak. Regelmatig krijg ik een appje van hem. Laatst stuurde hij een filmpje. Zijn vriendje had vastgelegd wat voor een halsbrekende toeren hij uithaalde in de speeltuin. ‘Cool he?’ appte hij, met daaronder een smiley met een dikke vette knipoog. Niks cool. Ik kreeg het er bloedheet van.’

Wat vind jij? Wanneer kun je je kind een mobiele telefoon geven? Hoe oud was jouw kind toen je hem een toestel gaf? En heeft hij een abonnement of een prepaid kaart?