Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wanneer kan je kind alleen naar school fietsen?

Voor het eerst alleen naar school fietsen is niet alleen voor ouders een spannend moment, maar ook voor kinderen. Op welke leeftijd kan dat eigenlijk?

Ouders van Nu samen met Nationaal Fonds Kinderhulp

De meeste kinderen fietsen rond een jaar of negen alleen naar school. Dat is overigens niet zomaar: volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) kan een kind pas goed afstanden en snelheden inschatten als hij negen of tien jaar oud is. Ook herkent hij dan gevaar in het verkeer. Pas als kinderen twaalf jaar zijn, kunnen ze verkeerssituaties met meerdere deelnemers uit verschillende richtingen overzien.

Eigen tempo

Ieder kind heeft zijn eigen tempo, ook als het gaat om alleen naar school fietsen. Is je kind negen, maar wil hij nog niet in zijn eentje? Dwing hem dan niet. Als hij van jou alleen over straat moet terwijl hij zich nog onzeker voelt in het verkeer, is dat niet goed voor zijn zelfvertrouwen. Laat je je kind op het juiste moment een succeservaring opdoen, dan is dat juist goed voor zijn zelfbeeld. Je voedt je kind toch ook op om zelfredzaam te worden, zodat hij jou niet meer nodig heeft?

Misschien kan hij het best

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen wat je kind nog niet kan en wat je dénkt dat hij nog niet kan. Moet hij gevaarlijke kruispunten over en kijkt hij volgens jou niet goed naar links en rechts? Bedenk dan dat hij misschien wel goed uitkijkt als jij er niet bij bent, omdat hij dan geen achtervang heeft.

Test het

Een goede manier om te testen of hij echt alleen naar school kan fietsen, is door een paar keer tien meter achter je kind te gaan rijden. Zo voelt hij zich verantwoordelijk voor wat hij doet, maar ook nog een beetje gesteund, omdat jij in de buurt bent.

Verkeerservaring

Het is belangrijk dat kinderen voldoende verkeerservaring opdoen. Dat doen ze het beste door dagelijks naar school te lopen of te fietsen. Uit recent onderzoek van de Fietsersbond in opdracht van ROV Oost-Nederland blijkt dat het op die manier opdoen van ervaring belangrijker is dan verkeerseducatie.

Wist je dat…

Ruim tweederde van de moeders aangeeft dat haar kind een fiets krijgt om daarmee naar school te gaan? Dat blijkt uit onderzoek van hettestpanel.nl onder 390 moeders (april 2016).

Ieder kind heeft recht op geluk

Op de fiets naar school klinkt misschien zo vanzelfsprekend, maar dat is het niet. 1 op de 8 kinderen in ons land groeit op in armoede en heeft geen fiets om naar school te gaan. Nationaal Fonds Kinderhulp vindt dat alle kinderen recht hebben op geluk en niet mogen worden buitengesloten vanwege armoede. Help daarom kindergeluk mogelijk te maken en doneerGa voor meer informatie naar kinderhulp.nl