Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat als je baby de fles niet pakt?

Het is niet altijd even vanzelfsprekend dat je baby uit de fles drinkt. Zo kan de overstap van de borst naar de fles moeizaam verlopen. Tijdens je verlof is dit misschien nog niet zo’n probleem, maar het kan voor lastige situaties zorgen als je een paar uur weg bent of weer aan het werk gaat. Hoe pak je dit aan?

Ouders van Nu samen met MAM

Hap- en zuigreflex  

Vaak wordt gedacht dat baby’s niet uit een fles wíllen drinken. Een misverstand, want in de meeste gevallen kunnen ze het gewoon niet. Hoe zit dat? Baby’s leven de eerste weken op reflexen. De happende reflex om aan de borst te drinken en de zuigende reflex om uit een flesje te drinken. Maar na acht tot twaalf weken verdwijnen deze reflexen. Als je dus tegen deze tijd niet voldoende hebt geoefend om je baby uit een flesje te leren drinken, kan het zijn dat hij niet weet hoe het moet.

Oefenen met de fles

Om te voorkomen dat je baby de fles niet pakt, is het daarom belangrijk om vanaf vier weken – als de borstvoeding goed op gang is gekomen – regelmatig een flesje met afgekolfde melk te geven in plaats van de borst. Zo leert je baby ook de zuigbeweging en verklein je de kans dat hij de fles niet wil pakken en je moet voeden met een lepeltje.

Net als mama

Toch kan het natuurlijk voorkomen dat je baby alsnog de fles weigert omdat hij het gewoon niet prettig vindt en het liefst bij jou aan de borst drinkt. Wat dan? Een veelgehoorde truc is om een huidkleurige panty over de fles te trekken. Ook kun je op de crèche of bij de oppas een T-shirt meegeven dat naar jou ruikt.

Wissel van houding

Waar je ook nog naar kunt kijken, is de houding van je baby als hij de fles krijgt. De ene baby vindt het fijn om liggend te drinken en de andere baby zit juist liever wat meer rechtop met z’n rug tegen je aan. Probeer daarom verschillende houdingen uit om zo te ontdekken of je daarmee kunt stimuleren dat je kind de fles pakt. Zittend in het autostoeltje of juist liggend in de box kan ook werken.

Flessen en spenen

Ook een onderzoek waard: wat de juiste fles en speen zijn voor je baby. Ze zijn er in alle soorten en maten en niet elke baby heeft dezelfde voorkeur. Voor baby’s die borstvoeding krijgen, zijn er ook brede speenvormen met ribbeltjes die lijken op het tepelhof. Het is belangrijk dat je kind de fles en de speen accepteert. De oppervlakte en de structuur van een speen zijn daarbij belangrijk. Spenen moeten zacht en flexibel zijn en bij je baby voor een aangenaam en vertrouwd gevoel zorgen. Dan gaat het wisselen tussen borst- en flesvoeding makkelijker.

*Resultaten uit onderzoek van hettestpanel.nl (september 2018). Hettestpanel.nl is onderdeel van Sanoma.