Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

7x wat (bijna) niemand je vertelt over zwanger zijn  

Als je zwanger bent, krijg je vaak van alle kanten ongevraagd, goedbedoeld advies. Opvallend genoeg zijn er een aantal dingen waar je bijna niemand over hoort… En dat is best raar, want ze kunnen tijdens de zwangerschap vaak voorkomen. Gênant of niet.

Ouders van Nu samen met Sperti

1. O nee, verstopping

Zwangerschapshormonen, je hebt ze nodig voor een gezonde zwangerschap, maar ze kunnen ook zorgen voor allerlei zwangerschapskwaaltjes. Denk aan verstopping of obstipatie. Want onder invloed van zwangerschapshormonen werken je darmen trager. Niet echt een pretje. Wil je het voorkomen? Eet voldoende vezels, drink veel en beweeg regelmatig.

2. Aardbeien? Nee, aambeien

Aambeien zijn gezwollen bloedvaten tussen je billen, in of rondom je anus. Het is een heel normale zwangerschapskwaal. Veel vrouwen krijgen er tijdens hun zwangerschap of na de bevalling last van. Dit komt door de zwangerschapshormonen die je bloedvatwanden dunner maken. Naarmate je baby groter en zwaarder wordt, neemt de druk op de bloedvaten toe waardoor aambeien kunnen ontstaan. Ook lang en hard persen kan de oorzaak zijn. Aambeien zijn gelukkig onschuldig, maar kunnen wel heel vervelend zijn.

3. Natte broek

Als er een plek is waar je veel te vinden bent tijdens je zwangerschap, dan is het wel de wc. Zeker in het derde trimester, moet je om de haverklap plassen. Soms gaat het helaas ook mis als je niet hoeft, bijvoorbeeld door een niesbui of de slappe lach. Urineverlies tijdens de zwangerschap ontstaat doordat je bekkenbodemspieren slapper worden.

4. Wilde haargroei

Als je geluk hebt, heb je tijdens je zwangerschap een volle haardos: een mooie bonus van het zwanger zijn. Maar wist je dat je ook haar kunt krijgen op plekken waar je dat helemaal niet wil? Denk aan je kin, bovenlip, rond je tepels en onder je navel. Maak je geen zorgen: dit is van tijdelijke aard.

5. Bizarre dromen

Gekke dromen kan iedereen hebben. Maar als je zwanger bent, dan zijn je dromen vaak bizar. Je droomt bijvoorbeeld dat je je baby kwijt bent, dat je seks hebt met je ex of dat je bevalt van een baby die al een paar jaar oud is. Hoe dan?!

6. Totale black-out

Daar sta je dan bovenaan de trap. Waarom ging je ook alweer naar boven? Als je zwanger bent, kan je geheugen je soms behoorlijk in de steek laten. Zwangerschapsdementie wordt het ook wel genoemd. Onder andere slaaptekort en zwangerschapshormonen zijn de boosdoeners.

7. Lekkende borsten

Ook over je borsten valt veel te zeggen. Zo kun je er opeens een paar cupmaten bij krijgen. Ook kunnen je borsten behoorlijk gevoelig zijn, zeker in het begin van je zwangerschap. En ga je richting de uitgerekende datum, dan kan het zomaar zijn dat je in de rij staat bij de supermarkt en je nattigheid voelt: de eerste druppels moedermelk, colostrum, komt uit je borsten.

Sperti is een geneesmiddel. Lees voor gebruik de bijsluiter. *IRI (verkopen 2019). Koag-nr. 107-0120-0357, PP-PRH-NLD-0030

Beeld: Shutterstock

Commercieel – Hema – Offer – Peuter dekbedden

Peuter dekbedden

Een zacht, katoenen dekbedovertrek
Shop nu