Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom is kinkhoest gevaarlijk voor je baby?

In Nederland zijn er verschillende ziektes waar je je kind tegen kunt beschermen door middel van een vaccinatie. Eén daarvan is kinkhoest. Maar wat is kinkhoest eigenlijk? En waarom kan deze ziekte gevaarlijk zijn voor je baby?

ADVERTORIAL

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is een infectie van de luchtwegen die veroorzaakt wordt door een bacterie. Die bacterie maakt een gifstof aan waardoor hoestbuien ontstaan die wel drie tot vier maanden kunnen duren. Kinkhoest wordt daarom ook wel de honderd dagen hoest genoemd.

Hoe herken je kinkhoest?

In het begin lijken de klachten op een gewone (neus)verkoudheid. Daarna beginnen de hoestbuien, waarbij taai slijm wordt opgehoest. Voor jonge baby’s kan kinkhoest gevaarlijk zijn. Ze kunnen benauwd worden, een longontsteking of hersenschade oplopen en er in het ergste geval zelfs aan overlijden.

Bescherming tegen kinkhoest

Alle baby’s krijgen in Nederland een vaccinatie tegen kinkhoest als ze een paar maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd. Om je baby vanaf de geboorte te beschermen tegen deze ziekte, kun je je nu al tijdens de zwangerschap laten vaccineren. Zo is je baby de eerste kwetsbare tijd na de geboorte al beschermd tegen kinkhoest.

Wat is de 22 wekenprik?

Als je zwanger bent, kun je je ook laten vaccineren tegen kinkhoest. Dit kan vanaf 22 weken zwangerschap. Het wordt de 22 wekenprik genoemd. Je ongeboren baby krijgt dan via de placenta ook antistoffen. Zo is hij vanaf zijn geboorte beschermd tegen kinkhoest, totdat hij zelf een vaccinatie krijgt. Ook jij bent beschermd tegen kinkhoest als je de prik haalt. En je kunt anderen dan bovendien niet meer besmetten.

Corona-maatregelen rondom 22 wekenprik

Ondanks het coronavirus gaan de afspraken voor de 22 wekenprik gewoon door. Het is belangrijk dat je de vaccinatie komt halen. Heb jij of iemand anders uit je gezin klachten van neusverkoudheid, keelpijn, hoesten of koorts? Blijf dan thuis en verzet de afspraak. Kom zoveel mogelijk alleen naar het consultatiebureau.

Kan ik (of mijn kind) op het consultatiebureau besmet raken door het coronavirus?

De artsen en verpleegkundigen doen er alles aan om jou (of je kind) veilig te vaccineren. Er wordt overal 1,5 meter afstand gehouden. Alleen tijdens het vaccineren even niet. JGZ Jeugdgezondheidszorgmedewerkers werken hygiënisch: ze wassen regelmatig hun handen of gebruiken handalcohol. Als ze moeten niezen doen ze dit in de elleboogsplooi of in een papieren zakdoekje. Zieke medewerkers blijven thuis.

Redactioneel – offer – Buggy’s

Redactioneel - offer - Buggy's

Bekijk hier