Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat kost een kind: nu en later?

Het geluk van een zwangerschap en het krijgen van een kind is natuurlijk niet in geld uit te drukken. Maar dat een kind geld kost, is een feit. Met welke kosten moet je rekening houden? En is het verstandig om geld opzij te zetten voor de toekomst? Alles over kinderen en geld! 

 

advertorial

Baby op komst?

Tijdens een zwangerschap komt er veel op je af. Vooral als het je eerste is. Je moet van alles aanschaffen, maar ook regelen. Van de kraamzorg tot de opvang van je kind als je weer aan het werk gaat. Ook op financieel gebied verandert er een en ander als je een kind krijgt. Dat je meer geld gaat uitgeven is onvermijdelijk. Maar dan is het wel fijn om goed grip te houden op je bankrekening. Hoe doe je dat?

Maak eens een inschatting van hoeveel geld je per maand binnen krijgt en hoeveel erover blijft na aftrek van opvangkosten en overige vaste kosten, zoals hypotheek, huur en verzekeringen. Denk ook alvast na over de opvang van je kind, want dat wordt de komende jaren één van de grootste uitgaven. Wordt het de crèche, een gastouder of kan opa of oma oppassen? En wat betekent het voor de financiën als één van jullie minder gaat werken? Welke gevolgen heeft de gezinsuitbreiding voor je woonsituatie? Misschien is je huis niet groot genoeg of wil je meer ruimte. Wordt het dan verbouwen of toch verhuizen? En hoe ga je dat financieren?

Probeer het overzichtelijk te houden en de punten die voor jou relevant zijn één voor één uit te zoeken. Op die manier krijg je inzicht en kun je een plan maken dat precies bij jou past.

Welke kosten maak je als je baby er is?

Als je net zwanger bent, maak je nog niet meteen meer kosten. Nou ja, op de zwangerschapskleding na natuurlijk. Wel kun je alvast geld opzij zetten, want nog vóór de geboorte moet je wel één en ander aanschaffen. Denk aan een de inrichting van de babykamer, kleding en verzorgingsproducten. Maar ook aan een kinderwagen, autostoeltje, flessen en luiers. Hoeveel je hieraan wilt uitgeven is natuurlijk aan jou. Je kunt veel items immers ook tweedehands kopen of lenen van familie of vrienden.

Wat kost een kind écht?

Op die vraag is moeilijk een antwoord te geven. Dat hangt natuurlijk voor een groot deel af van wat je uitgeeft. Koop je alle kleding nieuw, tweedehands of kun je iets overnemen? Misschien krijg je ook veel cadeau. Maar ook: ga je voor A-merk luiers of het huismerk? Wel heeft het Nibud berekend dat een kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Bij twee kinderen is dat 26 procent, bij drie kinderen 33 procent en bij vier kinderen 40 procent. Het klinkt misschien als een enorm bedrag, maar gemiddeld kost een kind tot 12 jaar ca. € 4.375 per jaar.

Tegemoetkoming in de kosten

Er bestaan bepaalde regelingen voor een tegemoetkoming in de kosten. Of je daar recht op hebt, is afhankelijk van je inkomen en bepaalde voorwaarden. Zo heb je kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Op de website van de Belastingdienst kun je er meer over lezen. Daarnaast heb je ook recht op kinderbijslag als je een kind onder de 18 jaar hebt. Op de website van de SVB lees je daar meer over.

Geld opzij zetten voor de toekomst

Iedere ouder wil natuurlijk een mooie toekomst voor zijn kind. Door maandelijks automatisch een klein bedrag geld opzij te leggen kun je je kind op 18 jaar al een mooi steuntje in de rug geven. Voor bijvoorbeeld een rijbewijs. Maar ook als je kind gaat studeren komen daar flinke uitgaven bij kijken. Veel ouders openen daarom een spaarrekening voor hun kind om nu alvast te sparen voor dit soort doelen. Als je hier zo vroeg mogelijk mee begint, bouw je ongemerkt een mooi bedrag op voor later.

Hoeveel geld je opzij moet zetten, is afhankelijk van je spaardoel en wat je maandelijks kunt missen. En bedenk gewoon: alle kleine beetjes helpen!