Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Ter inspiratie: de populairste babynamen in de jaren '80 en '90

Dé naam kiezen voor je kind. Een van de allerleukste dingen als je zwanger bent, maar ook best een lastige opgave. Voordat je hem uiteindelijk hebt, ben je misschien wel tien apps en honderden namenlijstjes verder. Dat ging een generatie geleden een stuk makkelijker. Hoewel er toen ook verrassend leuke namen aan kinderen werden gegeven. Laat je inspireren: de namen toen en nu.

Ouders van Nu samen met LITTLE STEPS®

Babynamen van nu: kort en krachtig 

De meest gekozen voornamen geven een goed beeld van de tijdgeest. Tegenwoordig zijn de voornamen vaak kort en krachtig, kijk maar eens naar de namen die de laatste jaren in de top 10 van namenlijstjes staan. Waar ook steeds meer ouders voor kiezen is een zo uniek mogelijke naam, bijvoorbeeld geïnspireerd op de natuur, steden of kleuren. Maar als deze namen al ooit in de top 10 eindigen, zijn we waarschijnlijk een generatie verder.

En: we denken er bewust over na

Tegenwoordig kies je de naam van je kind heel bewust. Je vindt het belangrijk dat het een mooie klank, vorm, letters en betekenis heeft. En als het even kan, misschien net iets unieker is dan de massa door bijvoorbeeld een andere schrijfwijze. Zo bewust als je met het kiezen van een naam bezig bent, zo bewust doe je dat ook als het gaat om de voeding van je kind. Niet klakkeloos doen wat anderen doen, maar zelf kijken wat het beste bij jou en je kind past. Je wilt bijvoorbeeld dat de voeding milieuvriendelijk verpakt is, dat het glutenvrij of halal gecertificeerd is, en dat het geen onnodige toevoegingen bevat zoals palmolie.

Maar voor welke meisjesnamen kozen ouders in 1989?

Emma, Sophie of Zoë? Nee hoor, deze populaire namen stonden dertig jaar geleden niet in de top 10 van populairste meisjesnamen. Wel opvallend veel namen eindigend op een ‘a’, zoals Laura, Lisa, Linda, Jessica, Eva, Anna, Bianca en Sandra. En over populaire letters gesproken, namen beginnend met een ‘s’ of ‘l’ waren in de jaren ’80 en ’90 ook volop vertegenwoordigd.

Periode 1989 – 1992
1. Anna / 2. Stefanie / 3. Laura / 4. Lisa / 5. Susan / 6. Lisanne / 7. Lotte / 8. Nicole / 9. Linda / 10. Manon

Periode 1992 – 1995
1. Lisa/Liza / 2. Laura / 3. Kelly / 4. Denise / 5. Iris / 6. Michelle / 7. Sanne / 8. Anouk/Anoek / 9. Eva / 10. Jessica

En welke jongensnamen?

Ook bij de jongensnamen zien we dat er dertig jaar geleden andere namen in de top 10 stonden dan nu. Geen Noah, Daan, of Lucas. Wél Stefan, Michael en Mark. Wat opvalt is dat veel populaire jongensnamen wel al kort waren: Tim, Tom, Bart, Paul, Peter, Jan en Erik. Een duidelijk verschil met nu is dat Nederlandse namen toen het populairst waren. Pas halverwege de jaren negentig maken namen met een Engelse of andere oorsprong hun opmars.

Periode 1989 – 1992
1. Stefan / 2. Michael / 3. Mark /4. Tim / 5. Peter / 6. Tom / 7. Jeroen / 8. Martijn / 9. Patrick / 10. Robin

Periode 1992 – 1995
1. Mark/Marc / 2. Tom/Thom / 3. Nick/Nik / 4. Stefan / Stephan / 5. Kevin / 6. Jasper / 7. Mike / 8. Tim / 9. Rick / Rik / 10. Martijn

*LITTLE STEPS® opvolgmelk bevat, zoals alle opvolgmelk, vitamine A, C en D. Deze vitamines ondersteunen het immuunsysteem.
** Consumentenadviesprijs

Bron babynamen: Meertens Instituut

De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven. Moedermelk is ideaal uitgebalanceerde voeding is, beschermt je baby tegen ziektes en biedt nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder.

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting