Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

9x zo herken je doorkomende tandjes bij je baby

‘Het zullen wel tandjes zijn.’ Hoe vaak hoor je dat niet om je heen (of je gooit het er zelf uit), als je baby uit zijn hum is. Maar wat zijn eigenlijk signalen van doorkomende tandjes? En hoe kun je je baby ondersteunen bij dit natuurlijke proces?

Ouders van Nu samen met VSM

Wanneer de eerste tandjes doorkomen, verschilt per baby. Bij de één komt het eerste tandje al met vier maanden door, bij de ander pas rond zijn eerste verjaardag. Over hoe je baby reageert op het doorkomen van tandjes, valt van tevoren niets te zeggen. Iedere baby reageert er namelijk anders op. Misschien voelt hij zich er niet zo lekker door, maar het kan ook zo zijn dat hij er bijna niets van merkt. Dit zijn signalen die erop kunnen wijzen dat er tandjes doorkomen bij je baby.

1. Bijtbehoefte

Een van de signalen waaraan je kunt merken dat er tandjes doorkomen is dat je baby overal op bijt. Hij stopt werkelijk alles wat hij kan in zijn mond om op te sabbelen. Het kan in zo’n periode fijn voor hem zijn om op een bijtring te kauwen. Leg deze desnoods even in de koelkast om het gevoelige tandvlees wat te verkoelen.

2. Aan zijn gezicht zitten

Wrijft je kind plotseling veel over zijn gezicht of grijpt hij naar zijn oren? Ook dit kan erop wijzen dat er een tandje doorkomt.

3. Huilen

Nog een signaal bij doorkomende tandjes: wanneer je baby meer dan normaal huilt. Daarbij is hij vaak ook wat rustelozer, zeurt hij meer en slaapt hij minder goed.

4. Overmatig kwijlen

Kun je je baby om de paar uur een nieuwe romper aantrekken omdat hij steeds helemaal nat is aan de bovenkant? Yep, ook overmatig kwijlen hoort bij het krijgen van tandjes!

5. Zuur ruikende poep

Een poepluier ruikt natuurlijk nooit fris, maar ruikt de ontlasting zuurder dan normaal, dan zou het kunnen dat er een tandje doorkomt. Ook is de ontlasting dan vaak dunner.

6. Luieruitslag

Er wordt vaak beweerd dat het doorkomen van tandjes zorgt voor luieruitslag. Wetenschappelijk is dit nooit bewezen, maar er is wel een vermoeden dat er een verband bestaat tussen rode, schrale billetjes en het krijgen van tanden.

7. Verminderde eetlust

Doordat het tandvlees van je baby gevoelig is, kan hij tijdelijk minder eetlust hebben. Het kan hem helpen om hem iets koels te geven, zoals yoghurt of een koude banaan als hij gevoelig tandvlees bij doorkomende tandjes heeft.

8. Rood en gezwollen tandvlees

Ziet het tandvlees er opgezwollen uit en zie je zelfs al een wit puntje doorkomen: dat is het een kwestie van tijd voordat je kind een tandje (erbij) heeft. Bleek tandvlees kan trouwens ook een signaal zijn dat er tanden doorkomen.

9. Verhoging of koorts

Het doorkomen van tanden gaat soms gepaard met lichte verhoging of koorts. Omgekeerd is het niet zo dat koorts automatisch betekent dat doorkomende tandjes daarvan de oorzaak is.

Wat vindt Marjon van Mama to the max van VSM Kind Chamodent tandgel?

Marjon (35) is trotse mama van dochters Maxime (5 jaar) en Lilou (2). In deze video vertelt ze wat ze vindt van VSM Kind Chamodent tandgel, dat standaard meegaat in de kraammand die ze weggeeft. “Ik kan niet anders zeggen dan dat het een musthave is.”