Weet jij wat je moet doen als iemand een hartstilstand krijgt?

Is je antwoord ‘nee’? Overweeg dan een reanimatiecursus en word burgerhulpverlener. Kom daarnaast in actie voor meer AED’s. Bij een hartstilstand telt namelijk elke seconde. Sterker nog: een slachtoffer moet binnen zes minuten geholpen worden voor de grootste overlevingskans.

Ouders van Nu samen met VriendenLoterij

Wat is een hartstilstand?

Iemand met een hartstilstand bevindt zich in een levensbedreigende situatie. Het hart stopt met kloppen en pompt geen bloed meer rond. Daardoor krijgen de organen geen bloed en dus  geen zuurstof meer. Je herkent een hartstilstand aan het feit dat iemand binnen enkele seconden bewusteloos raakt en de (normale) ademhaling stopt.

Wat moet je doen?

Bel direct 112. Start onmiddellijk met reanimeren en sluit zo snel mogelijk een AED (een draagbaar apparaat die het hartritme bij een hartstilstand kan herstellen) aan. Doe dit binnen 6 minuten voor de grootste overlevingskans. De ambulance is er gemiddeld binnen acht á tien minuten. Hoe er de eerste minuten gehandeld wordt is dus essentieel.

Nog 5.000 AED’s nodig

Om ervoor te zorgen dat iedereen met een hartstilstand binnen zes minuten de juiste hulp krijgt, zijn er nog zeker 5.000 AED’s nodig. Deze moeten 24/7 bereikbaar zijn en via 112 gekoppeld zijn aan een reanimatiel oproepsysteem. Wanneer 112 wordt gebeld, komen er direct burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer in actie. Een aantal gaat meteen naar hem toe, anderen halen eerst de dichtstbijzijnde AED. Zo kan er hulp geboden worden voordat de ambulance er is.

Zó kun jij erbij helpen! 

Word tijdens de VriendenLoterij PrijzenBingo (10 februari t/m 29 maart) deelnemer van de VriendenLoterij en help mee om de overlevingskans bij een hartstilstand te vergroten. Minimaal 40% van de opbrengst(en) van jouw lot(en) gaat dan rechtstreeks naar de Hartstichting. Met de opbrengst van de VriendenLoterij PrijzenBingo kan de Hartstichting ervoor zorgen dat er in heel Nederland binnen 6 minuten hulp kan worden geboden. Om dit mogelijk te maken, zijn er nog 5.000 AED’s nodig die 24 uur per dag beschikbaar zijn en die via 112 gekoppeld zijn aan het oproepsysteem HartslagNu. Daarnaast is het belangrijk dat het oproepsysteem goed onderhouden blijft. Een lot kost € 14 per trekking. Ook maak je net als alle andere deelnemers aan de VriendenLoterij kans op mooie (geld)prijzen.

*18+ speel bewust