Welk speelgoed kan helpen bij het zetten van de eerste stapjes?

Oké, het is nog wat wankelend en je baby valt misschien nog om de haverklap op zijn billen, maar het zijn toch écht de allereerste stapjes. Om het leren lopen te stimuleren bij je baby, is er veel speelgoed op de markt. Leuk om te vragen voor zijn eerste verjaardag!

ouders van Nu samen met Fisher-Price

Tadaaa, de eerste stapjes!

De meeste baby’s lopen voor het eerst tussen de negen en twaalf maanden. Vaak duurt het nog wel even voordat ze de eerste losse stapjes zetten. Meestal gebeurt dit pas rond de veertien maanden, maar er zijn ook kinderen die al met negen maanden door de kamer schuifelen. Net als bij andere mijlpalen doet elk kind dit op zijn eigen tempo.

Leren lopen stimuleren

Voorafgaand aan het zetten van de eerste stappen, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het leren lopen te stimuleren bij je baby. Denk aan zware meubels waar je kind zich aan op kan trekken of speelgoed waarmee de grove motoriek wordt gestimuleerd.

1. Speelkleed

Nog voor het zetten van de eerste stapjes is een speelkleed met activity gym een goede aanschaf. De speeltjes dagen je kind uit om te bewegen, rollen en te spelen. Op deze manier wordt de grove motoriek van je kind gestimuleerd en worden zijn spieren sterker. Leg daarom ook eens een interessant speeltje net buiten het bereik van je kind, zodat hij ernaartoe rolt, tijgert of kruipt.

2. Loopwagen

Probeert je baby zich aan de box op te trekken of wil hij steeds rechtop staan, dan is een loopwagen heel leuk. Let er bij de aanschaf van een loopkarretje wel op dat de wielen niet te makkelijk rollen, maar een beetje stroef zijn. Dit maakt het makkelijker voor je kind om erachter te lopen en voorkomt valpartijen.

3. Trekspeeltje

Zodra je kind kan staan zonder jouw hulp, groeit zijn vertrouwen om het helemaal alleen te doen. Speelgoed waarmee hij kan lopen, zoals een Monster trekspeeltje van Fisher-Price, kan hem hierbij helpen. De vrolijke kleuren en draaibewegingen van het monster moedigen je kind aan om ermee te gaan lopen. Naast het stimuleren van de grof motorische motoriek leert dit speelgoed je baby ook oorzaak en gevolg: hij kan het monstertje laten bewegen door aan het koord te trekken.

Klappen en juichen

Naast speelgoed is jouw support ook belangrijk om de eerste stappen te gaan zetten. Klap en juich daarom als je kind een poging doet, zodat hij merkt dat je trots en blij op hem bent. Dit motiveert hem om het nog eens te proberen.

Wat zijn de mijlpalen van jouw baby?

Ouders van Nu is benieuwd naar de motorische mijlpalen van jouw baby. Deel ze hieronder door het invullen van de poll en maak kans op een van de vijf goodiebags.