Checklist: welk speelgoed neem je mee op vakantie?

Even inpakken en wegwezen is er niet meer bij als je met een klein kind op vakantie gaat. Want wat moet er allemaal mee? Als je eenmaal alle basics, zoals kleding en luiers hebt afgestreept op je checklist, volgt de vraag: welk speelgoed gaat er mee? No stress. Met deze handige tips vermaak je kind zich zeker op vakantie.

Ouders van Nu samen met VTech

Reis je met een baby of peuter?

Welk speelgoed meegaat, hangt natuurlijk voor een groot deel af van hoe oud je kind is. Voor een baby zijn vaak een rammelaar, knuffel en wat blokken voldoende. Heb je een peuter dan ligt dat anders. Grote kans dat hij gehecht is aan bepaald speelgoed en niet zonder zijn lievelingspop, auto’s of vul zelf maar in kan.

Waar ga je naartoe? En hoe?

Ook essentieel bij het opstellen van een ‘speelgoedplan’ is de vakantiebestemming. Blijven jullie in eigen land of reizen jullie verder, waardoor je ook ‘vermaak’ nodig hebt voor onderweg? En met welk vervoersmiddel gaan jullie op reis: met de auto of het vliegtuig? Je moet tenslotte ook rekening houden met de ruimte in de kofferbak of bagage. Verblijf je in de buurt van een strand of is er een zwembad? Dan zijn een schep, emmer en zandvormpjes onmisbaar. Zit de koffer overvol: je kunt dit soort items natuurlijk ook ter plekke aanschaffen.

Iets van thuis

Speelgoed dient niet alleen ter vermaak. Het geeft je kind ook een vertrouwd gevoel om iets van thuis bij zich te hebben. Op een vakantie verlopen de dagen en rituelen toch vaak even anders dan thuis en dat kan best een beetje spannend zijn. Een knuffel, dat lieve nachtlampje naast zijn bed of zijn favoriete badspeeltje biedt dan houvast.

Ook in Frankrijk wonen kinderen

We zeiden het al. Maak je vooral niet druk als je toch iets vergeet! Ook in Frankrijk, of waar je ook naartoe gaat, kun je kleurpotloden, schepjes of een voetbal kopen. Heeft je kind meteen een leuke herinnering aan de vakantie als jullie weer thuis zijn.

Fantasiespel

Onderschat de fantasie en creativiteit van je kind vooral niet. Ook zonder een kist vol speelgoed zal hij zich prima kunnen vermaken. Een lepel als microfoon, het rietje in de appelsap wordt een verrekijker en met wat takken heb je zo een pijl en boog in elkaar geflanst.

Speelgoed waar altijd plek voor is

Mocht je toch echt niet kunnen kiezen wat je wel en niet meeneemt voor je kind? Met deze items zit je altijd goed!

 1. Kleurpotloden en papier

  Waar je ook naartoe gaat: papier en kleurpotloden zijn een must. Niet alleen voor onderweg, maar ook op plaats van bestemming. Gaan jullie uiteten, dan zijn wat stiften en een kleurpotlood ideaal om je kind tussen de gangen door mee te vermaken. En het neemt niet veel ruimte in.

 2. Voorleesboekjes

  Lees je altijd een boekje voor het slapengaan? Dat ritueel wil je vast op vakantie voortzetten. Vergeet dan niet om wat boekjes in te pakken. Om ruimte te besparen, kun je kiezen voor een verhalenbundel. Nog een tip: haal boekjes bij de kringloop. Zo kun je die mooie boeken thuislaten en de goedkopere, tweedehands exemplaren achterlaten op je vakantieadres. Heb je meteen ruimte voor al die souvenirs die je mee terug wilt nemen. Heb je echt geen millimeter ruimte over in de bagage? Kies dan voor luisterboekjes. Probleem opgelost!

 3. Doosje met blokken

  Met een paar bouwblokken zit je altijd goed. Overdrijf het niet, maar neem er wel voldoende mee om echt wat mee te bouwen.

 4. Poppen en knuffels

  Die lievelingspop of -knuffel moet natuurlijk mee. Omdat hij gewoon op schoot kan bij je kind neemt hij geen ruimte in. Heeft je kind meteen ook iets om zich onderweg mee te vermaken.

 5. Verkleedpak

  Zit je peuter in de verkleedfase? Dan doe je hem of haar vast een groot plezier als je een Spiderman-pak of Elsa-jurk inpakt. Om ruimte te besparen, kun je het het pak desnoods onderweg al aandoen. Als je tenminste zin hebt om door ‘le supermaché’ te lopen met een dino aan de arm.

 6. (Bord)spelletjes

  Domino, kwartet, memorie: spelletjes zijn altijd een goed idee. Perfect om tussen al die activiteiten op een dag door even tot rust te komen. Of als je iets met z’n allen gezellig een spelletje wilt doen.

 7. Bal

  Ga je met de auto? Maak vooral ruimte om een bal mee te nemen. Of het nou een grote of kleine is, maakt niet uit. Met een bal kun je namelijk eindeloos veel spelletjes doen. Van simpel overgooien en voetballen tot de bal verstoppen of ‘stand in de mand’, een old school spelletje dat je vast nog van vroeger kent.