Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Welke invloed heeft een huisdier op je kind?

Een huisdier is niet alleen gezellig, maar kan ook nog eens de ontwikkeling van je kind ten goede komen. Want wist je dat een kind dat met huisdieren opgroeit socialer is en minder vaak ruzie heeft?

ouders van nu samen met OHRA

Dat blijkt in ieder geval uit onderzoek van de Engelse University of Cambridge op basis van een studie onder 77 gezinnen. Volgens hoofdonderzoekster Matt Cassels is de sociale steun die een kind van huisdieren krijgt nuttig voor de rest van z’n leven.

Honden en katten

Misschien heb je al een viervoeter rondlopen, maar als je er graag een wilt aanschaffen voor je kind, is het belangrijk om goed te bedenken welk dier je wilt en of dat ook binnen je gezin past. Vaak gaat het om een hond of kat, ook met het oog op onderstaande voordelen op de ontwikkeling van je kind.

Verantwoordelijkheid

Door het zorgen voor een dier wordt een kind nuttige vaardigheden bijgebracht. Denk aan verantwoordelijkheid, opgeruimd zijn, punctualiteit en zelfdiscipline. Een hond of kat moet immers op vaste tijden eten krijgen of uitgelaten worden.

Veilig voelen

Daarnaast kunnen dieren helpen een kind zich veilig te laten voelen in onbekende situaties. Er worden niet voor niets vaak therapieën aangeboden met hulphonden. Denk bijvoorbeeld aan autisme.

Sociale steun

Een huisdier kan sociale steun bieden. Kinderen ervaren een dier meestal als een onvoorwaardelijke vriend waarmee ze alles kunnen delen (van blijdschap tot angst en geheimen), omdat een dier niet oordeelt.

Levenslessen

Het hebben van een kat of hond leert kinderen over het leven. Denk aan voortplanting, een geboorte, ongelukken en de dood. Het kan immers voorkomen dat de kat geopereerd moet worden of overlijdt. Je kind leert dan gelijk wat een verlies inhoudt en hoe hij daarmee om kan gaan.

Goed voor de gezondheid

Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat een huisdier goed is voor de gezondheid. Zo zorgt het aaien van een dier bijvoorbeeld voor een verlaagde hartslag en bloeddruk. Ook wordt er gesuggereerd dat kinderen die al vroeg met dieren in aanraking komen minder snel allergieën voor dieren ontwikkelen. Maar dit hangt onder andere ook af van het type huisdier en erfelijke aanleg.

De beste zorg voor je hond of kat

Om bovenstaande voordelen te ervaren, is het belangrijk dat je natuurlijk het goede voorbeeld geeft. Jij moet laten zien hoe je een kat of hond moet verzorgen om hem gelukkig en gezond te houden. Een bezoek aan de dierenarts hoort hier ook af en toe bij. Denk aan een inenting, of minder leuke ingrepen als een operatie. Omdat de kosten dan soms hoog op kunnen lopen, is het handig om een huisdierenverzekering te hebben. Bij OHRA kun je zo’n verzekering afsluiten, zodat je verzekerd bent van de beste zorg voor je hond of kat. Vrijwel alle kosten worden gedekt: van medicatie tot operaties. Kijk hier voor meer informatie over deze verzekering.