Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Welke uitgaven kun je verwachten als je een kind hebt?

Kind naar bed gebracht? Dan ga je zelf waarschijnlijk het liefst in de relax-modus. Maar nee, de administratie roept. Want het is wel zo fijn dat je alle inkomsten en uitgaven overzichtelijk hebt. Maar wat zijn eigenlijk de meest voorkomende uitgaven tot het moment dat je kind naar de middelbare school gaat?

Ouders van Nu samen met Aegon

Grootste kostenposten de eerste jaren

De eerste jaren zijn kinderopvang en luiers de grootste kostenposten. Want wist je dat je jaarlijks zo’n 2.500 luiers nodig hebt? Wat je uiteindelijk betaalt voor kinderopvang hangt af van het aantal kinderen in een gezin, de vorm, het aantal dagen en hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Ook voor kleding ben je met kinderen veel geld kwijt. Maar dit zijn uiteraard wel kosten die je helemaal zelf in de hand hebt. Denk aan merkkleding versus tweedehands kleding. Overige vanzelfsprekende kosten zijn: persoonlijke verzorging en voeding.

En de kosten daarna…

Denk je alles in huis te hebben voor je baby, moet je het rond het eerste jaar – en de jaren daarna – weer een paar grotere aankopen doen. Denk bijvoorbeeld aan een grotere autostoel, een fietsstoeltje. Maar ook:

1. Kinderkamer

De meeste kosten voor de kinderkamer maak je voordat je baby er is. Denk aan commode, ledikant, kledingkast, accessoires en beddengoed. Maar daarmee ben je niet klaar. Zodra je peuter uit het ledikant is uitgegroeid, moet er natuurlijk een nieuw bed komen. Om de kosten te drukken, kun je natuurlijk ook hier voor tweedehands gaan.

2. Fietsen

Een kinderwagen, box, wipstoel, kinderstoel, fietsstoel, autostoel, loopfiets… Het zijn allemaal producten die je in het eerste jaar aanschaft als je een kind hebt. Maar wat komt daarna als je kind wat ouder is? Een fiets natuurlijk! Meestal heb je er een nodig vanaf vijf à zes jaar, dat is de leeftijd waarop de meeste kinderen leren fietsen. En omdat je kind groeit, blijf het natuurlijk niet bij één fiets de komende jaren.

3. Zwemlessen

De meeste kinderen gaan op zwemles als ze rond de zes jaar zijn. De prijzen van een zwemles (of zwemkaart) variëren, maar wat sowieso geldt: hoe langer je kind erover doet, hoe duurder het wordt. En ook ben je met zwemdiploma A nog niet klaar, want pas met ook B en C op zak, voldoet je kind aan de Nationale Norm Zwemveiligheid.

4. Vrijwillige ouderbijdrage

Hoewel je in Nederland voor basisonderwijs geen lesgeld betaalt, wordt er op de meeste scholen wel gevraagd om een vrijwillige ouderbijdrage. Deze is vrijwillig (al is het wel de bedoeling dat je betaalt) en wordt gebruikt voor diverse activiteiten: denk aan sinterklaas of een schoolreisje. De hoogte van de bijdrage verschilt per school en wordt jaarlijks bepaald door de medezeggenschapsraad.

5. Sporten

Voetbal, ballet, paardrijden, judo… Als je kind op een sport gaat, betaal je uiteraard contributie. Dit kan per maand, kwartaal of per jaar zijn. Ook moet je waarschijnlijk materialen aanschaffen voor de sport, denk aan een tennisracket of hockeystick, voetbalschoenen of een judopak.

6. Kinderfeestjes

Als je kind eenmaal op de basisschool zit, beginnen ook de kinderfeestjes. Zo’n feestje kun je natuurlijk zo duur maken als je wilt. Naast de kosten die je kwijt bent voor het feestje van je eigen kind, zal je ook geld kwijt zijn aan de cadeautjes die je in huis moet halen voor de verjaardagen van vriendjes en vriendinnetjes.

7. Verzekeringen

Als je kinderen krijgt, is het ook verstandig om te checken welke verzekeringen je hebt. Zijn ze allemaal nog up-to-date, of moet je je kind nog bijschrijven op de polis, zoals bijvoorbeeld bij een uitvaartverzekering of de zorgverzekering (binnen vier maanden na geboorte). En heb je nu misschien extra verzekeringen nodig, zoals een overlijdensrisicoverzekering?

8. Onzichtbare kosten

Kinderopvang, luiers en de contributie aan een sportclub zijn hele zichtbare kosten. Maar er zijn ook onzichtbare kosten. Denk bijvoorbeeld aan gas, water en licht. Met een extra gezinslid erbij, gaat het verbruik ook omhoog. En je pakt misschien nu ook iets sneller de auto.

Commercieel – Hema – Offer – Autogarage hout

Autogarage hout

Stevige autogarage met helikopterplatform
Vind je hier