Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Raad eens: wat kost een baby?

Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan luiers of wat een complete nieuwe babyuitzet kost, is niet iets waar je meteen aan denkt als je zwanger bent. Toch hangt er wel degelijk een ‘prijskaartje’ aan een baby. Denk alleen al aan de kosten die je maakt vóór de geboorte.

 

Ouders van Nu samen met Aegon

Niet in geld uit te drukken

Laten we voorop stellen: het geluk van een zwangerschap en het krijgen van een baby is natuurlijk niet in geld uit te drukken. Maar dat een baby geld kost, is een feit. Dat begint al als je baby er nog niet eens is. Vooral als het je eerste kind is, maak je de nodige kosten. Een kinderwagen, een wiegje, een autostoel: je moet het allemaal aanschaffen. Tenzij je het natuurlijk van vrienden of familie over kunt nemen.

Wat zijn de eenmalige kosten?

Op internet vind je verschillende lijsten met de prijzen die je gemiddeld kwijt bent aan de ‘basisbenodigdheden’. Denk aan het inrichten van de babykamer, de aanschaf van kleding en verzorgingsproducten. Voor deze lijst heeft het Nibud het advies van kraamcentra als richtlijn gebruikt. In totaal ben je ruim zeshonderd euro kwijt.

Kleding: € 91,50
Verzorging: € 164,90
Babykamer: € 361,50
Totaal: € 617,90

Tweedehands of goede klusser?

Bovenstaande uitgaven kun je natuurlijk zelf zo hoog maken als je wil. Je hoeft natuurlijk niet het duurste van het duurste te kopen en ook niet het nieuwste van het nieuwste. Tweedehands bestaat ook nog en misschien heb je wel een zus of vriendin die nog wat op zolder heeft liggen. En ben je een beetje handig, dan timmer je ook zo zelf een ledikant of commode in elkaar.

Welke kosten maak je nog meer?

Kleding, verzorgingsspullen en babykamer compleet? Dan ben je helaas nog niet klaar. Er zijn nog een aantal babyartikelen die je kunt – dan wel moet – aanschaffen, tenzij je het kunt lenen of cadeau krijgt. Dit zijn de gemiddelde prijzen volgens het Nibud.

Box: € 65
Boxkleed: € 20
Kinderwagen: € 300
Buggy: € 80
Kinderstoel: € 65
Autostoeltje: € 130
Matrasbeschermer: € 10
Fles en speen: € 6
Flesverwarmer: € 30
Flessenreiniger: € 2
Melkpoedercontainer: € 2
Buikdrager: € 55
Babyfoon: € 55
Weekendbedje: € 40
Traphekje: € 40
Wipstoeltje: € 30
Luiers: gemiddeld € 24 per maand

Kinderopvang: grote kostenpost

Als je baby er eenmaal is en je hebt alle benodigde babyartikelen in huis, dan krijg je ook te maken met uitgaven die je daarvoor niet had. Denk aan kinderopvang, een hogere water- en energierekening en op den duur meer boodschappen. Uiteraard heb je wel recht op tegemoetkomingen, denk aan kinderbijslag en kinderopvangtoeslag. Hoeveel je terugkrijgt is afhankelijk van je situatie en inkomen.

17 procent van je besteedbaar inkomen

Maar wat kost een baby nou eigenlijk echt? Daar is geen pasklaar antwoord op te geven. Wel heeft het Nibud berekend dat een kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen kost. Bij twee kinderen is dat 26 procent, bij drie kinderen 33 procent en bij vier kinderen 40 procent.