Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wennen op het kinderdagverblijf: hoe gaat dat?  

Best even slikken: je kind voor het eerst naar het kinderdagverblijf brengen. Ineens moet je je baby uit handen geven, na al die tijd samen… Gelukkig is er altijd eerst een wenperiode. Irma van Velzen, pedagogisch medewerker op de babygroep van Smallsteps Kabouters in Krommenie, vertelt hoe je kunt zorgen voor een zo’n soepel mogelijke overgang.

Ouders van Nu samen met Partou

Uitgebreid intakegesprek

‘Voordat je baby voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat, volgt er vooraf een uitgebreid intakegesprek met een van de pedagogisch medewerkers op de groep. Tijdens dat gesprek bespreken we met de ouders hoe het met hen en de baby gaat. Of er bijzonderheden zijn. Moeten we bijvoorbeeld rekening houden met bepaalde allergieën? Of heeft je baby een voorkeurshouding. Als je kind bij ons is, kunnen we hierop inspelen.

Eigen bakje op de groep

Ook vertellen we tijdens het intakegesprek in welke groep je kind komt, wie de vaste pedagogisch medewerkers zijn, wat de breng- en haaltijden zijn en hoe de dag er ongeveer uitziet qua eten en slapen. We bespreken daarnaast wat we doen in geval van koorts en dat een extra kledingsetje handig is. Ieder kind krijgt namelijk een eigen bakje waar we de kleding, maar ook dingen als een speen en knuffel in leggen.

Oefenen met de fles

Als je borstvoeding geeft, raden we aan om rond de zes weken te starten om je baby te laten wennen aan een fles. Zo voorkom je dat je baby de fles weigert als hij op het kinderdagverblijf is. Je kunt wel altijd een eigen fles- of flesspeen meegeven. Afgekolfde moedermelk moet altijd voorzien zijn van naam en datum en kan bij ons in de koelkast. Geef je kunstvoeding? Dat mag je zelf meenemen of gebruikmaken van de voeding die wij op de groep aanbieden. Luiers hoef je niet mee te nemen.

Slapen (op de groep)

Het is ook fijn als je baby al gewend is om in een bedje te slapen. Op de groep krijgt elke baby  een eigen bedje. In het begin liggen de allerkleinsten vaak nog in een klein bedje op de groep. Als ze wat ouder zijn, leggen we ze op de slaapkamer, die aan de groep grenst. Hier kijken we elk kwartier hoe het met je baby gaat.

Eigen ritme

Een strak ritme hoeft je baby nog niet te hebben als hij voor het eerst naar het kinderdagverblijf gaat, we gaan erin mee hoe het thuis gaat. Ouders zijn hierbij de leidraad. En op een gegeven moment – als je baby wat langer bij ons is – gaat hij vanzelf mee in het ritme op het kinderdagverblijf. Maar ook dan blijven we altijd kijken naar de behoefte van het kind. Wat heeft hij nodig? Als hij moe is, leggen we hem lekker in bed. Ook als dat op een tijdstip is waarop hij normaal misschien nooit slaapt.

Wenochtenden

Bij Smallsteps Kabouters komen baby’s altijd eerst twee ochtend wennen voordat ze de hele dag komen. Dit doen we altijd in overleg met de ouders en op de dagen waarop je baby straks naar het kinderdagverblijf komt. Dan maakt hij alvast kennis met de pedagogisch medewerkers en kinderen die op dezelfde dag(en) op de groep zijn.

Ook voor ouders is zo’n wenperiode fijn. Het is toch even schakelen als je je baby ’s ochtends moet wegbrengen. In het ouderportaal plaatsen we foto’s en houden we de voeding- en slaapschema’s bij. Daarbij plaatsen we bij alle kinderen onder de één jaar een keer in de week een verhaaltje over de belevenissen. En ouders mogen ons natuurlijk altijd bellen om te vragen hoe het gaat.

Afscheid nemen

Ons advies bij het afscheid nemen: houd het zo kort mogelijk, ook voor de allerkleinsten. En is je baby overstuur? Meestal is dit voorbij zodra je de hoek om bent. Wij weten precies wat we moeten doen om een baby te troosten: vooral lekker knuffelen. Zit je toch met een vervelend gevoel op je werk? Bel ons gewoon! We vinden het niet alleen belangrijk dat je kind zich veilig en vertrouwd voelt bij ons, maar ook als jij als ouder. Het is wel jouw kind voor wie we zorgen.’