Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wereld Prematurendag: waarom het zo belangrijk is om hierbij stil te staan

Een voldragen zwangerschap duurt ongeveer veertig weken. Genoeg tijd om babyspullen te verzamelen, de babykamer in te richten, te brainstormen over dé naam en vooral: je verheugen op ‘als de kleine er straks is’. Maar wat als straks opeens nú wordt, en je baby weken te vroeg wordt geboren?

Ouders van nu samen met Pampers

De meeste baby’s komen tussen de 37 en 42 weken ter wereld. Toch bestaat er ook een kleine kans dat een baby te vroeg wordt geboren, vóór de 37 weken. Dat noem je een vroeggeboorte. Baby’s die tussen de 24 en 32 weken worden geboren, zijn extreem prematuur. Wereldwijd wordt een op de tien baby’s te vroeg geboren. Op Wereld Prematurendag, 17 november, staan we hierbij stil.

Elke dag is een gevecht

Prematuren worden opgenomen op de afdeling neonatologie. Elke dag is voor hen een gevecht, omdat gezondheidscomplicaties op de loer liggen. Veel organen moeten immers nog verder groeien en rijpen – iets dat bij een normale zwangerschap in die laatste weken gebeurt. Daarom hebben prematuren speciale verzorging en aandacht nodig om sterk en gezond te worden.

Het belang van huid-op-huidcontact

Uit onderzoek blijkt dat huid-op-huidcontact zeer belangrijk is voor de ontwikkeling van premature baby’s. Hier is dan ook veel aandacht voor op de afdeling neonatologie. Huid-op-huidcontact – ook wel buidelen genoemd – kan helpen bij de vroege ontwikkeling (reguleren van de hartslag, verbeteren van de slaap) en de hechting met ouders. Je baby ligt bij jou of je partner op de blote borst. Hij draagt alleen een luier en eventueel een mutsje. Als ouder van een premature baby krijg je hier hulp bij.

Steun voor te vroeg geboren baby’s en hun familie

Pampers zet zich al lange tijd in voor te vroeg geboren baby’s en hun familie, zodat ze in deze kritieke fase van hun ontwikkeling worden ondersteund. Met de kleine en zachte Preemie-luier, speciaal ontwikkeld voor een te vroeg geboren baby en hun tere huid, maar ook door samen te werken met Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis en Care4Neo.

Zo doneert Pampers aan Care4Neo, de neonatologie patiëntenvereniging in Nederland, die ouders inlicht over het belang van buidelen en de voordelen van huid-op-huidcontact voor de ontwikkeling van premature baby’s. In het Wilhelmina Kinderziekenhuis worden speciale buidelstoelen gebruikt, speciaal voor ouders die buidelen. Om het tekort aan deze stoelen aan te vullen, doneert Pampers 10 extra buidelstoelen aan de Vrienden UMC Utrecht & WKZ ten behoeve van de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het WKZ.

Emotionele rollercoaster

Voor ouders van een prematuur volgt een spannende en kritieke periode die soms maanden kan duren. Want daar ligt je baby dan (soms nog geen kilo) met slangetjes en plakkertjes op zijn kleine lijf in de couveuse, omringd door apparatuur, te vechten voor zijn leven. Als ouder wil je dan maar een ding: hem even vasthouden. Maar dat gaat niet zomaar, je moet je houden aan zorgvuldige protocollen. Het is een grote emotionele rollercoaster, zonder die gedroomde kraamtijd, waarbij naast de zorgen, ook nog praktische vragen spelen. Bijvoorbeeld hoe ga je het de komende tijd regelen thuis, als je al één of meerdere kinderen hebt? Ken of ben je ouders van een te vroeg geboren baby? Op de website van Care4Neo vind je fijne informatie en lotgenoten.

*Voor elk pak Pampers-luiers en luierbroekjes verkocht bij Bol.com van 8/11/2021 t/m 12/12/2021 zal P&G een donatie doen aan Care4Neo en Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis voor prematurenzorg en zal ten minste 21.000 euro te doneren.