Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Werken na je verlof: 6 tips voor een soepele start

Zit je verlof er bijna op? Dan start het leven met een carrière én een gezin. En ja, dat is voor de meeste moeders best even wennen. Daarom een aantal tips om je op weg te helpen.

Ouders van Nu samen met Philips Avent

1. Houd contact

Tijdens je verlof focus je je volledig op je baby en jezelf, maar het is fijn om zeker in de laatste maand af en toe contact te houden met een collega. Een appje met een foto van je kersverse kind, bijvoorbeeld. En ga daarnaast een keertje langs op het werk met je baby, als dat kan. Leuk voor je collega’s én fijn voor jou, want zo krijg je alweer wat feeling met wat er speelt op de werkvloer. Dat maakt de overgang na je verlof minder groot.

2. Maak een planning

Zeker als je net bent bevallen van je eerste verandert er na je verlof nogal wat aan je schema. Misschien breng je je baby naar de opvang of heb je aan het eind van je werkdag een strakke deadline, omdat je de gastouder moet afwisselen. Overleg met je werkgever wat de mogelijkheden zijn om eventueel ’s avonds thuis nog in te loggen en wat werk af te maken, zodat je iets meer speling hebt. Dat scheelt een hoop gehaast.

3. Kies een slimme startdag

Het voelt logisch om op een maandag te starten, maar het kan fijn zijn om ergens midden in de week te beginnen na je verlof. Zo is het snel weer weekend en kun je bijkomen van die eerste – meestal toch wel intensieve – werkdagen.

4. Bespreek het kolven

Als je borstvoeding geeft en dat wil blijven doen na je verlof, wordt het kolven op werk vaste prik. Daar komt nog best wat bij kijken. Zo heb je altijd een apparaat in je tas – en dat neemt meestal nogal wat ruimte in – en moet je het geluk hebben dat de stoel in de kolfruimte bij een stopcontact staat. Een fijn kolfapparaat is daarom een aanrader, zo kost het je zo min mogelijk moeite. De Philips Avent Dubbele Elektrische borstkolf neem je makkelijk mee, omdat het een compact model is. Bovendien kolft hij snel en is oplaadbaar (geen stopcontact nodig dus). Daarmee biedt deze borstkolf alles om comfortabel en efficiënt te kolven.

De Philips Avent Dubbele Elektrische borstkolf

Daarnaast is goede communicatie over het kolven belangrijk. Geef op tijd aan dat je wil gaan kolven, bijvoorbeeld op de dag dat je met je baby langsgaat tijdens je verlof. Zo heeft je werkgever tijd om een kolfruimte in te richten en kunnen jullie afspraken maken over de werkdruk die je aankan, met het kolven erbij. Je hebt recht op maximaal 25 procent van je werkdag om te kolven en krijgt die tijd uitbetaald tot je baby 9 maanden is. Laat ook je directe collega’s weten dat je kolft, zo weten zij waar je bent als je je even terugtrekt.

5. Pak je rust

De kans is groot dat het werken best vermoeiend is naast je kersverse gezin. Na een werkdag begint de zorg voor je baby en dat kan – zoals je inmiddels weet – ook ’s nachts veel van je vragen. Bewaak daarom goed je rust. Zeg nog even ‘nee’ tegen etentjes en borrels als je moe bent en pak wanneer je kan een powernap als je vrij bent.

6. Vraag om hulp

Alle ballen in de lucht houden: een valkuil voor veel nieuwe ouders. Je wilt alles goed én zelf doen. Realiseer je dat dat allebei niet altijd hoeft. Als je niet meteen volop presteert op je werk, is dat echt niet gek. Vraag je werkgever en collega’s om hulp als jij ergens niet meteen uitkomt. En vraag thuis ook om ondersteuning. Als je partner, vrienden of ouders weten waarmee ze je kunnen helpen, doen ze dat waarschijnlijk met liefde. Zo geef je jezelf de tijd en ruimte om aan het nieuwe ritme te wennen.

Redactioneel – Offer- Schoenen

Schoenen

Dutchy kinder gymschoenen
Shop nu