Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wipstoeltje kopen: welke past bij jou?

Een wipstoeltje is ideaal als je je baby hapjes wilt geven of als je even je handen vrij wilt hebben om bijvoorbeeld te koken of de was weg te werken. Wat voor soort wipstoeltjes zijn er en waar moet je op letten bij de aanschaf?

Ouders van Nu samen met Fisher-Price®

Hoe ouder je baby wordt, hoe meer hij om zich heen wil kijken. Een wipstoeltje met een verstelbare rugleuning is daarom erg handig. Als de baby klein is, kan hij erin liggen. En zodra hij groter wordt en meer controle over zijn hoofd krijgt, kun je de rugleuning van het stoeltje rechtop zetten.

Wat zijn jouw wensen?

Wipstoeltjes zijn er in allerlei soorten, maten en prijscategorieën. Daarom is het belangrijk om vooraf te bedenken wat je belangrijk vindt bij de aanschaf van een wipstoeltje. Is dat het design, het gebruiksgemak, de prijs of de functies? Grofweg gezegd zijn er twee verschillende soorten wipstoeltjes te onderscheiden: wipstoeltjes die bewegen door de natuurlijke bewegingen van de baby en wipstoeltjes met automatische schommel- en trilfuncties. 

Eenvoudige wipstoeltjes

Een eenvoudig wipstoeltje heb je al voor een paar tientjes. Deze wipstoeltjes wiebelen al bij de minste beweging van je kindje. De rugleuning is te verstellen in verschillende standen en de meeste stoeltjes zijn eenvoudig in te klappen, zodat je hem makkelijk mee kunt nemen op visite of vakantie.

Ook zijn deze wipstoeltjes voorzien van draaghengsels en handige pootjes om het wipstoeltje mee vast te zetten. Sommige stoeltjes beschikken eveneens over een afneembare of verstelbare speelboog waaraan je speeltjes kunt ophangen. Dankzij de 3-punts veiligheidsgordel zit je kindje veilig in het wipstoeltje.

Elektrische wipstoeltjes

Ook zijn er elektrische wipstoeltjes verkrijgbaar met schommel- en trilfunctie. Je kunt het stoeltje dan instellen om je baby rustig te wiegen. Er zijn zelfs stoeltjes die je op afstand kunt bedienen met een app. Naast een schommelfunctie bevatten ook veel elektrische wipstoeltjes over een muziekfunctie en een afneembare speelboog.

wipstoeltje-fisher-price
Wat is de functie van een wipstoeltje?

Een wipstoeltje is ideaal als je als moeder even de handen vrij wilt hebben of om je baby zijn hapjes in aan te bieden. Daarnaast vinden baby’s het vaak ook heerlijk om een beetje geschommeld te worden en om zich heen te kijken. Een wipstoeltje met een speelboog is functioneel als het gaat om de motorische vaardigheden van je baby. Baby’s houden immers van bewegen, en grijpen alles wat los en vast zit. Het Luxe Design Wipstoeltje van Fisher-Price® wordt geleverd met een speelboog met daaraan twee lieve knuffeltjes die de oog-hand coördinatie versterken en de motorische vaardigheden van je baby ontwikkelen. Door de knuffels die aan de boog vastzitten, leren de kindjes te grijpen, vast te pakken en uiteindelijk rechtop te zitten. Verder ondersteunt het pluche konijn in het stoeltje het hoofdje van de baby en zorgt ervoor dat de kleine baby zich knus en veilig voelt. Is er genoeg gespeeld en is het tijd voor rust? Dan haal je eenvoudig de diertjes van de speelboog en helpen de rustgevende vibraties je baby te kalmeren. Het wipstoeltje is compact, licht en heel gemakkelijk mee te nemen. Ideaal toch?

Het Luxe Design Wipstoeltje van Fisher Price® heeft een consumentenadviesprijs van €74,99

Veiligheid

Let er op dat je de wipstoel nooit met je baby erin verstelt, de stoel kan dan onverwachts inklappen. Zet het wipstoeltje ook altijd op de vloer neer. Zorg er daarnaast voor dat je je baby altijd vast zet met de 3-punts veiligheidsgordel.

Extra kooptips: waar moet je opletten?

  1. Het belangrijkste waar je op moet letten bij het kopen van een wipstoel is dat hij stevig en stabiel is. Let erop dat het onderstel breder is dan de zitting. Als je op de voor- of achterkant van het zitje drukt, moet de stoel blijven staan.
  2. Een wipstoel mag niet te breed zijn, maar ook niet te smal. In een breed stoeltje zakt je baby opzij, terwijl in een smal stoeltje geen plaats is voor zijn armen.
  3. Kies het liefst voor een wipstoeltje met stoffen bekleding. Dat voelt fijner voor je baby en je kunt de bekleding wassen.
  4. Probeer het verstelmechanisme in de winkel uit en check of het makkelijk te bedienen is.
  5. Een baby moet met een rechte rug in het stoeltje kunnen liggen en zitten. Kies daarom voor een wipstoeltje met een verharde en rechte rugleuning.
  6. In de wipstoel moet ook een gordel zitten: hiermee voorkom je dat de baby uit het stoeltje valt. Let erop dat de gordel op de goede plaats zit, dus niet onder de oksel of laag over de heupen. Ook moet de gordel makkelijk vast te maken en goed verstelbaar zijn.