Hoe zorg je voor een veilige start voor ieder kind?

Het lijkt zo gewoon, maar sta je er weleens bij stil hoe waardevol de meest voor de hand liggende zaken zijn voor je kind? Als je je kind een veilige start kunt geven, dan doe je het als ouder heel erg goed. Vanzelfsprekend? Niet voor iedereen.

Beeld: Een nieuwe toekomst voor de 15-jarige Harriet, © UNICEF/Abdul

Ouders van Nu samen met UNICEF Nederland

Niet vanzelfsprekend

Van medische zorg, tot voeding en verzorging: in de Westerse wereld is alles zó goed geregeld, dat we al onze kinderen een goede start kunnen geven. Maar een goede start is niet voor ieder kind vanzelfsprekend. Neem bijvoorbeeld Harriet, in Oeganda. Zij is een van de vele gevluchte jongeren in dit land. De veilige start die jij je kind kunt geven, is voor haar in het geding. Maar het is niet te laat om haar toekomst te redden. Dankzij UNICEF krijgen kinderen als Harriet alsnog een kans op een leven met toekomst. Lees hieronder haar verhaal.

Harriet en haar familie worden geregistreerd, © UNICEF/Latif

Het verhaal van Harriet

Harriet Juwa (15) bereikte de grens van Oeganda na een zeven dagen lange wandeltocht vanuit Zuid-Soedan. Ze verloor beide ouders en wordt nu verzorgd door haar grootouders. Toen de gevechten in haar land toenamen, besloot haar familie te vluchten. ‘Het was een moeilijke reis,’ vertelt Harriet. ‘We liepen dagenlang en moesten soms rivieren oversteken. We sliepen onder bomen of in verlaten huizen. Maar nu zijn we hier veilig.’

Harriet met haar opa, © UNICEF/Abdul

Het begin van een toekomst

In het kamp krijgt Harriet, net als heel veel andere kinderen, een wit armbandje om: het teken dat zij wees is. Zo is er extra aandacht en zorg voor haar. Zij krijgt samen met haar familie een stuk land toegewezen, zodat ze een bestaan op kunnen bouwen.

Vluchtelingen in Oeganda krijgen een eigen stukje grond, zaden en een tentzeil, © UNICEF/Latif

Medische zorg

In het vluchtelingenkamp in Oeganda krijgt iedereen een medische screening. Ziektes als Ebola, maar ook de zware reis die de vluchtelingen gemaakt hebben, zorgen vaak voor een verhoogde lichaamstemperatuur. UNICEF ondersteunt onder andere de medische zorg die in de kampen aan kinderen wordt verleend.

Bij aankomst in Oeganda wordt de temperatuur opgenomen van vluchtelingen, © UNICEF/Abdul

Het werk van UNICEF

Oeganda is het land dat het meeste aantal vluchtelingen opvangt in Afrika, meer dan een miljoen. De meeste vluchtelingen komen, net als Harriet, uit Zuid-Soedan. UNICEF ondersteunt programma’s voor kinderen en jongeren in vluchtelingenkampen in Noord-Oeganda, door hen toegang te geven tot onderwijs, schoon drinkwater, gezondheidszorg, voedingssupplementen en programma’s om jongeren levensvaardigheden te leren. Hiervoor krijgt UNICEF onder meer financiële ondersteuning van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op weg naar het vluchtelingenkamp in Noord-Oeganda, © UNICEF/Latif