Zo ga je goed voorbereid de weg op in de winter

De kinderen naar de opvang, naar je werk, op bezoek bij familie… Je rijdt wat af, zeker in de winter! Voor je auto is het hard werken in de kou en de weersomstandigheden op de weg zijn vaak verre van ideaal. Daarom is dit dé tijd om jezelf én je auto extra goed voor te bereiden als je op pad gaat. Een handige checklist voor winterse dagen.

 

Ouders van Nu samen met ANWB
 1. Zorg voor zicht in het donker

  In de winter stap je ’s ochtends vaak in het donker de auto in en rij je aan het einde van de dag in het donker weer terug. Dit kan zorgen voor minder overzicht in het verkeer, zeker als het ook nog eens gaat regenen of sneeuwen. Tip: zorg ervoor dat de binnenkant van je voorruit goed schoon is. Zo beslaat hij minder snel en het voorkomt dat de koplampen van tegenliggers je zicht vertekenen. Wist je trouwens dat er speciale nachtbrillen bestaan? Die zorgen voor een scherper contrast en beter zicht in het donker. Handig!

 2. Bereid je voor op wisselend weer

  Wisselende weersomstandigheden hebben invloed op je zicht. Het ene moment schijnt de zon fel in je ogen. Dit licht kan door water of ijskristallen op de weg weerkaatsen en versterkt worden. Even later is het ineens donker tijdens een regen- of sneeuwbui. Zorg dus voor een goede zonnebril om je ogen rust te geven bij een lage winterzon en pas je snelheid aan als je minder goed zicht hebt.

 3. Stook niet te hoog

  Tijdens de korte winterdagen maakt je lichaam meer melatonine aan. Een stofje in je lichaam dat ervoor zorgt dat je dieper slaapt. De kans dat je nog slaperig de auto instapt, is daarom in de winter groter. Geef niet toe aan de verleiding om de verwarming in de auto hoog op te stoken. Dit zorgt ervoor dat je nog slaperiger wordt.

 4. Ga voor grip

  Een nachtje vorst of een sneeuwbui kan de weg direct spekglad maken. Verwissel daarom op tijd je zomerbanden voor winterbanden. Zo heb je veel meer grip op de weg. Een sneeuwdeken op de voorruit scheelt een hoop krabwerk. Ook niet vergeten: vul de ruitenwisservloeistof aan met een antivriesvariant.

 5. Verzorg je auto

  Als jij behaaglijk met een dekentje op de bank zit, staat je trouwe bolide in de kou op je te wachten. Daarom kan hij in de winter wel wat extra liefde gebruiken. Verzorg de rubbers van de deuren: maak ze schoon en smeer ze in. Ook de handrem kan vastvriezen. Geef die dus even ijsvrij en zet je auto in de eerste versnelling bij stilstand. De accu loopt sneller leeg bij koude temperaturen. Wat lange afstanden rijden helpt de accu met opladen. Goed excuus voor een dagje weg! Voor meer tips om je auto ijsvrij te maken, kun je deze video bekijken van een van de ANWB experts.

 6. Laat je kind veilig zitten

  Als de temperatuur daalt, trek je niet alleen jezelf, maar ook je kind extra veel lagen kleding aan. Logisch, je wilt natuurlijk niet dat je kind het koud krijgt. Maar een autozitje is alleen écht veilig als je kind stevig in de gordels zit. Trek je kind daarom z’n winterjas uit als je hem in het stoeltje zet. Een gewatteerde jas geeft teveel speling. Bij een botsing wordt de dikke stof samengedrukt en kan hij zo uit de kinderstoel vliegen. Vergeet niet om een dekentje mee te nemen om hem zo alsnog warm te houden.

 7. Neem een survivalpakket mee

  Met een goede voorbereiding mag je er vanuit gaan dat je zonder pech van A naar B komt. Maar zelfs de meest betrouwbare wagen kan je in de kou laten staan. Zorg er dus voor dat je altijd de belangrijkste zaken bij de hand hebt. Zeker met je kind in de auto wil je even vooruit kunnen, als je in de berm moet wachten. Een warme deken, wat eten en drinken en schone luiers en jullie redden het wel tot de hulp arriveert. Doe dit trouwens ook als het maar om een kort ritje gaat: 40% van de pechgevallen vindt plaats in de eigen woonplaats!