Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo helpt een bedritueel je kind (door)slapen

Vrolijk richting de slaapkamer, lekker gaan liggen en de hele nacht doorslapen. Dat is de droom van iedere ouder. Met jonge kinderen is dat nog weleens lastig, maar een goed bedritueel kan helpen je kind de hele nacht door te laten slapen!

Ouders van Nu samen met VSM

Een ritueel voor het slapengaan geeft duidelijkheid en veiligheid. Dit helpt je kind met (door)slapen. Door elke avond op dezelfde tijd hetzelfde ritueel te herhalen weet je kind wat er van hem verwacht wordt én wat hij mag verwachten.

Badderen

Van badderen wordt je kind lekker rustig loom en wie ligt er niet het liefst lekker schoon in bed? Een badje als onderdeel van het bedritueel zorgt ervoor dat je kind slaperig wordt en klaar is voor z’n bed. Heeft hij al tandjes? Neem het tandenpoetsen dan tijdens het badderen mee.

Niet té moe naar bed

Kinderen kunnen ook te moe zijn om te slapen. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar als je kind echt uitgeput is wordt z’n lijf niet rustig. Met als gevolg dat hij waarschijnlijk liever niet alleen is en z’n ogen niet dicht doet. Dat wil je dus voor zijn. Zorg voor regelmaat met eten en drinken, een middagslaapje en breng je kind ’s op gezette tijden naar bed. Dan is je kind niet oververmoeid ’s avonds.

Verhaaltje

Door je kind op schoot te nemen en voor te lezen zorg je voor een rustig knuffelmoment. Heerlijk voor je kleine om lekker tegen je aan te kruipen, naar je stem te luisteren en een fijne manier om slaperig te worden. Het is ook nog eens heel goed voor z’n taalontwikkeling en woordenschat.

Voorkom wakker worden

Het is gelukt! Hij slaapt! Dan is het natuurlijk zaak dat ‘ie het even volhoudt. Het liefst de hele nacht. Voorkom dus waar je kunt dat hij weer wakker wordt. Een schone luier spreekt voor zich, evenals een volle buik. Zonde als hij van de honger te vroeg wakker wordt. Komen er tandjes door? Zorg dan dat je Chamodent tandgel van VSM in huis hebt. De tandgel bevat natuurlijke ingrediënten en het verzorgt en verzacht het tandvlees bij doorkomende tanden.

Toch wakker?

Heel even huilen mag best. Als je de kamer uitloopt wil je kind natuurlijk het liefst dat je bij hem blijft, helemaal als hij even door een aanhankelijke fase gaat. Laat hem rustig een paar minuten huilen en ga dan even kijken. Blijf niet te lang als hij wakker is geworden. Laat hem lekker in z’n bed liggen, zing een liedje of ga even bij hem zitten. Dat geeft een vertrouwd gevoel.

Uit de praktijk

Rachel van dehuismuts.nl is helemaal voor een bedritueel. Haar dochter Pip (1) krijgt elke avond hetzelfde programma voor het slapengaan. Eerst wat te eten, dan lekker in bad en de tandjes poetsen. Voordat ze naar bed gaat mag ze nog even spelen. Ze lezen een boekje en zingen liedjes. Haar vriend Willem pakt er steevast z’n gitaar bij. Reuzegezellig! In bed krijgt Pip nog een fles en dan gaat ze lekker slapen. De nachten zijn de laatste tijd wat onrustiger, nu er weer nieuwe tandjes doorkomen. Het masseren van het tandvlees met Chamodent tandgel van VSM is dan vast onderdeel van het bedritueel.