baby huilen

Zo herken je de huiltjes van je baby

Als je baby huilt, gaat dat bij jou door merg en been. Je wilt hem meteen troosten, maar je weet niet altijd waarom je baby huilt. Wist je dat je baby verschillende huilgeluiden maakt? Hiermee kun je herkennen wat je baby nodig heeft. Let hier maar eens op!

Ouders van Nu samen met Bonbébé

Huilen is voor je baby de enige manier om zich te uiten. Door te huilen probeert hij duidelijk te maken dat hij ergens behoefte aan heeft. Volgens de Dunstan Babytaal-methode hebben baby’s vijf verschillende reflexgeluiden, oftewel: vijf verschillende huiltjes. Zo kun je er achterkomen waarom je baby huilt en wat hij nodig heeft.

Je kunt de verschillende huiltjes van je baby het beste herkennen als hij 0 tot 3 maanden oud is. Probeer vooral goed naar de eerste klanken van je baby te luisteren: de geluiden voordat het echte gehuil losbarst. Herken jij de vijf huiltjes?

Honger

Heeft je baby honger? Dan geeft hij dat aan met een ‘neh’-geluid. Bij honger wordt het zuigreflex geactiveerd. Daarmee duwt je baby z’n tong naar zijn gehemelte. Begint hij vervolgens te huilen, dan gaat zijn tong weer naar beneden. Met een langgerekt ‘neh’ als gevolg. Hoor jij aan het begin van zijn huiltje een duidelijke neh-klank? Dan is het duidelijk: je baby heeft honger en wil gevoed worden.

Darmkrampjes

Misschien wel een van de vervelendste dingen voor je baby: darmkrampjes. Hij laat een harde ‘eairh’ horen – een geluid dat hij er echt uitperst – en balt daarnaast waarschijnlijk ook z’n vuisten, trekt of strekt z’n benen en trekt zijn gezicht in een grimas. Dit geluid is het scherpste en hardste huiltje van je baby. Om je baby van deze nare krampen af te helpen, kun je hem met z’n buik op je onderarm dragen (zo geef je wat tegendruk), zijn buik masseren of hem een badje geven.

Ongemak

Soms zit je baby iets dwars, maar weet hij niet goed wat. Hij voelt zich niet comfortabel en ervaart ongemak. Hierbij maakt je baby een ‘heh’-geluid. Dit huiltje lijkt wat op de ‘neh’-klank. Misschien heeft je baby het koud, of juist warm. Een vieze luier of ligt hij niet lekker. Om dit geluid te herkennen, let je op de ‘h’-klank, als een soort hijgen. Hoor je de ‘heh’? Doe dan even een body-check bij je baby om te kijken waar het ongemak vandaan komt.

Een boertje dat dwarszit

Je baby na een voeding laten boeren, is heel belangrijk. Door de lucht die je baby binnenkrijgt tijdens het drinken ontstaat een vervelend gevoel in zijn maag, wat opgelost wordt met een boertje. Als je baby de lucht niet goed kan loskrijgen en er een boertje dwarzit, hoor je bij het huilen een ‘eh’-klank. Niet te verwarren met ‘neh’ of ‘heh’. Help hem om dat boertje te laten.

Vermoeidheid

Is je baby toe aan een slaapje, dan laat hij een ‘auw’ of ‘owh’ horen. Bij vermoeidheid komt zijn gaapreflex opzetten, wat bij huilen overgaat in een zeurderig klinkend ‘auw/owh’-geluid. Bij dit reflexgeluid is het de hoogste tijd om hem naar zijn bedje te brengen.

Moeders Scarlet en Joyce over de huiltjes van hun baby:

'Tijdens de kraamtijd leerden we van onze kraamverzorgster de vele betekenissen van 'een huiltje'. Heel fijn, maar ook echt oefenen... het is écht goed luisteren om te ontdekken wat onze baby wilde. Soms hoorden we het goed, soms was het een kwestie van gevoel en soms... zaten we er ook helemaal naast en begrepen we het maanden later pas. Zo leer je je kind steeds beter kennen.'

Scarlet en Joyce vormen samen het influencer-duo Ik Vrouw Van Jou én zijn de moeders van Hunter. Ontdek hun Instagram en YouTube-kanaal!

*Onderzoek hettestpanel.nl in opdracht van Bonbébé onder 107 testers (november 2019). Deze analyse is gebaseerd op Bonbébé luiers maat 2 en 3.