Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo is kolven op het werk echt: jullie ervaringen én onze tips

Na een paar maanden verlof weer aan de bak moeten, is best even wennen. Als je borstvoeding geeft en je besluit hiermee door te gaan, komt het kolven op het werk daar nog bij. Wij waren benieuwd hoe die extra taak voor jullie was. Dit zijn jullie ervaringen én onze tips.

Ouders van Nu samen met Philips Avent

Hoe is het om te kolven onder werktijd?

Om te beginnen: of kolven op het werk een beetje te doen is, daarover zijn de meningen verdeeld. Sommige kersverse moeders vinden het prima, maar er zijn ook moeders die het een stuk minder prettig vinden en zich niet op hun gemak voelen.

‘Ik kolf overal, geen probleem!’
‘Vermoeiend. Vaak zit je net in de flow en dan moet je weer.’
‘Heel veel gedoe en slecht geregeld.’

Tip: Kolven op de werkvloer geldt volgens de Nederlandse wet als werktijd. Je hebt voedingsrecht tot je baby negen maanden is. In deze periode mag je tot een kwart van je werktijd besteden aan kolven. Dat komt dus neer op twee uur per werkdag van acht uur. Je krijgt deze tijd gewoon doorbetaald en hoeft er geen pauzes voor op te geven. Ga hierover voor de start na je verlof het gesprek aan met je werkgever. Zo is het helder wat jouw plan is als je weer begint. Of kolven op het werk te doen is, ligt uiteraard mede ook aan het kolfapparaat wat je gebruikt. Er zijn modellen – zoals de Philips Avent Elektrische borstkolf – die je makkelijk meeneemt en overal te gebruiken zijn, doordat ze oplaadbaar zijn.

Gevoel richting collega’s

Die keerzijde van kolven kan ‘m ook zitten in het gevoel dat je hebt naar collega’s toe, zo blijkt uit jullie reacties. Als je na een paar maanden verlof weer aan het werk bent, kun je je best bezwaard voelen om de ruimte te pakken voor je kolfsessies. Dat je recht hebt op die tijd, maakt niet dat het gemakkelijk voelt ten opzichte van je collega’s.

‘Ik had wel een soort schuldgevoel naar m’n collega’s.’
‘Lastig om tussen de mannen uit te sneaken om te kolven’
.
‘Kolven gaf wat strijd op de werkvloer.’ 

Tip: Hoewel je in Nederland het recht hebt om te gaan kolven, is het heel begrijpelijk dat je er even aan moet wennen om tussendoor weg te lopen. Het kan helpen om na je verlof direct te delen dat je van plan bent te gaan kolven. Zeg dit tegen je leidinggevende, maar ook tegen directe collega’s. Zo weten ze wat je doet als je even niet beschikbaar bent.

Heb je er tijd voor op werk?

Wat ook een uitdaging is: tijd vinden op werk om te kolven. Zo gaven jullie massaal aan.

‘Ik vond het lastig om te plannen, de rust te vinden en de telefoon bleef maar gaan.’
‘Niet te doen door te hoge werkdruk.’
‘Ik deed het met liefde voor onze Jesse, maar vond het wel moeilijk om de tijd te nemen.’

Tip: Afhankelijk van je functie en de organisatie waar je werkt, is het misschien niet altijd makkelijk om tijd vrij te plannen. Het kan helpen om tijd te blokken in je agenda en afspraken te maken met je leidinggevende en collega’s. Hoe kunnen jullie er samen voor zorgen dat jij de tijd krijgt die je nodig hebt?

Is er een ruimte te vinden?

Als je de tijd hebt gevonden om te kolven komt de volgende uitdaging: waar ga je zitten? Voor de een is een prima kolfruimte geregeld, voor de ander is het wat lastiger.

‘Bij mij gaat het goed, er is een goede kolfruimte.’  
‘Hectisch, er is geen kolfruimte dus ik moest het hele gebouw doorzoeken naar een ruimte. En daarna moest ik weer op zoek naar een koelkast.’
‘Ik zat op een harde stoel in een lege vergaderzaal, maar is beter dan niks, hè?’

Tip: Weet dat je werkgever wettelijk verplicht is om een geschikte kolfruimte in te richten. Het moet een behaaglijke, tochtvrije ruimte zijn die dicht kan en waar niemand naar binnen kan kijken. Er moet een stopcontact zijn, bij voorkeur stromend water zijn en er moet een comfortabele stoel of bank in de ruimte staan. Ook moet er een koelkast (in de buurt) zijn, om de melk in te bewaren. Laat ruim op tijd weten dat je wilt gaan kolven, zodat je werkgever zo’n ruimte kan regelen, als die er nog niet is.

Onverminderde werkdruk

Wat nog weleens vergeten wordt, is om de werklast te verlagen voor een collega die kolft, zo blijkt.

‘Ik ervaar meer werkdruk in het onderwijs, door hetzelfde werk in minder tijd te moeten doen.’ 
‘Ik moest hetzelfde werk doen maar had wel een uur minder te besteden omdat ik kolfde.’

Tip: Zoals gezegd: tot een kwart van je werktijd mag je besteden aan kolven, als je in loondienst werkt. Dat betekent dus dat de hoeveelheid taken daarop afgestemd moet worden, om onbetaald overwerk te voorkomen. Ga hierover het gesprek aan met je werkgever.

Maak het jezelf makkelijk

Samenvattend kunnen we stellen dat kolven op het werk te doen is, mits daar ruimte – in de letterlijke én figuurlijke zin – en tijd voor is. Goede communicatie en afspraken zijn daarvoor onmisbaar. Neem hiervoor vooral zelf het initiatief in, als dat niet vanuit je werkgever komt.

Tip: Wat daarnaast wel zo prettig is, is als je fijn materiaal hebt voor het kolven. De Philips Avent Dubbele Elektrische borstkolf kolft snel en is oplaadbaar. Daarmee biedt deze borstkolf alles om comfortabel en efficiënt te kolven.

Philips Avent Dubbele Elektrische borstkolf

Redactioneel – Offer – Ontwikkeling baby

Educatief speelgoed voor je baby

Shop nu