Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo kies je de juiste kinderstoel voor je baby

Zodra je baby geboren is, houd je hem het liefst zo dicht mogelijk bij je. Gezellig dus, als hij meteen aan tafel kan aanschuiven. Daarvoor heb je natuurlijk een goede kinderstoel nodig. Maar hoe kies je nou de ideale stoel? Eentje die er leuk uitziet, maar ook meegroeit met je kind en tegen een stootje kan. Gebruik deze checklist en ontdek wat dé perfecte kinderstoel is voor je kind.

Ouders van Nu samen met Stokke®

Op welk moment?

Met een ligstoeltje kan je pasgeboren baby al meteen aan tafel. Pas als je kind in staat is om zelf te gaan zitten – wanneer hij vanuit ligstand zelfstandig gaat zitten – en vervolgens ook goed rechtop kan blijven zitten, is het tijd voor een kinderstoel. Dat hij rechtop aan tafel kan zitten is natuurlijk reuzegezellig en handig bovendien. Eten en spelen aan tafel wordt zo een stuk makkelijker.

Meestal lukt het kinderen om zelfstandig te zitten als ze tussen de zes en negen maanden zijn. Pushen is niet nodig, je kind kiest z’n eigen moment. Wacht dit moment af, voordat je ‘m in z’n kinderstoel zet. Pas dan zijn z’n spieren voldoende getraind om goed te kunnen zitten.

Veilig zitten

Wat het belangrijkst is bij het uitzoeken van een kinderstoel is de veiligheid. Probeer dus altijd in de winkel even uit – of test het goed als hij thuisbezorgd is – of hij stevig staat. Een stevige stoel is stabiel en veilig en kantelt niet zomaar. De kinderstoel wordt dé plek van je kind. Zodra hij het kan, zal hij proberen zelf z’n troon te bestijgen en is het verleidelijk om erop te spelen. Daar komt een stuk opvoeding bij kijken, maar met een veilig exemplaar kun je er geruster op zijn dat het niet mis gaat.

Op de groei

Je kind groeit in een razend tempo. Twee keer met je ogen knipperen en hij klimt al zelf in en uit zijn kinderstoel. Wel zo handig dus als je een stoel hebt die die ontwikkelingen van je kind kan bijbenen en jaren meegaat. Helemaal ideaal is het, als je kind de stoel vanaf het allereerste begin totdat hij volwassen is kan gebruiken. Zó lang? Ja! Een goede meegroeistoel gaat een leven lang mee.

Stokke® Tripp Trapp®: ontwerp van Peter Opsvik

Stokke® Tripp Trapp® meegroeistoel

Stevige stoel

Zoek je een stoel die lang meegaat? Dat brengt ons op het volgende punt: de stevigheid van de stoel. Hij moet tenslotte wel tegen een stootje kunnen. Je kind gebruikt hem in ieder geval drie keer per dag tijdens de maaltijden en later ook bij het spelen aan de keukentafel en het kleuren aan het kinderbureau. Ga dus voor een exemplaar dat (bijna) onverwoestbaar is.

Stokke® Tripp Trapp®

Verstelbare stoel

Om zo goed mogelijk contact te maken met je kind, is het belangrijk om op ooghoogte met hem te zitten. Je kind groeit als kool en dus zal de zithoogte regelmatig moeten worden aangepast. Ga daarom voor een kinderstoel die eenvoudig te verstellen is. Een verstelbare meegroeistoel stel je steeds zo af, dat je kind ergonomisch verantwoord zit.

Goed schoon te houden

Ook fijn: als je de kinderstoel makkelijk kunt verplaatsen en schoon kunt houden. Het schoonmaken van de stoel wordt namelijk een dagelijks klusje. Wel zo handig als dat snel en eenvoudig te doen is. Kies daarom voor een kinderstoel met gladde oppervlakten, geen vaste kussens en weinig hoeken en kieren.

Stokke® Clikk™

Extraatje

Kinderstoelen komen gelukkig vaak in verschillende kleuren. Zo kun je gaan voor díe stoel die bij jouw interieur past. Ook goed om te weten: er zijn verschillende accessoires verkrijgbaar. Zo heeft de Stokke® Tripp Trapp® een Newborn Set voor baby’s vanaf de geboorte en een opbergbakje dat je achter de kinderstoel hangt. Handig! Er zijn ook kinderstoelen waarop je zelfs een wipstoel kunt monteren voor de allerjongsten, zoals de Stokke® Steps™. Denk verder aan kussens zodat je kind lekker zit en een tafelblad waardoor de stoel ook los van de tafel gebruikt kan worden.

Stokke® Steps

Tips voor gebruik en veiligheid

Heb je de perfecte kinderstoel voor gevonden? Dan doe je er verstandig aan op een aantal veiligheidskwesties in te zoomen. Met je bewegelijke dreumes of peuter is het haast niet te voorkomen dat er een keer een ongelukje gebeurt. Staan op de stoel of er zelf uit willen klimmen: je kind heeft zo z’n eigen idee over het gebruik van de stoel. Om dit te (deels) te voorkomen een aantal tips:

  • Gebruik het veiligheidssysteem van de stoel om je baby of dreumes vast te zetten.
  • Let ook op of de beugel tussen de benen van je kind zit. Zo glijdt hij niet uit z’n zitje.
  • Zet de voetensteun op een hoogte die z’n voeten steun geven, maar waarbij hij zich niet kan afzetten.
  • Zorg ervoor dat je zicht hebt op je kind wanneer hij in z’n kinderstoel zit.
  • Let er ook op dat hij zich niet met z’n voeten kan afzetten tegen de tafel. Zo voorkom je dat de stoel kantelt. bij de Tripp Trapp® krijg je bij een Newborn Set en Baby Set speciale gliders die je aan de poten van de stoel kunt bevestigen voor extra veiligheid en om dergelijke situaties te voorkomen.
Video: Stokke® Tripp Trapp®, Stokke® Clikk™ en Stokke® Steps™: wat is het verschil?
Commercieel – Prenatal – Offer – Sweet Petit mini setje

Sweet Petit mini setje

Overslagshirt, broek & mutsje rib
Vind je hier