Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo leer je je kind omgaan met geld

Wat is eigenlijk het verschil in waarde tussen 1 en 10 euro? Hoelang moet ik sparen voor een nieuwe voetbal of pop? En wat gebeurt er als ik al mijn zakgeld uitgeef aan snoep? Kinderen leren omgaan met geld is heel belangrijk, want ook hiervoor geldt: jong geleerd, is oud gedaan!

ouders van nu samen met ING

Zakgeld: wanneer begin je daarmee?

Kinderen tussen de 0 en 6 jaar hebben vaak nog geen idee van waarde van geld. Pas als ze munten kunnen herkennen, zijn ze oud genoeg voor zakgeld. Meestal is dit zo rond hun zesde verjaardag. Dan gaan ze naar groep drie en zijn ze op school veel bezig met rekenen. Ook ontwikkelen ze op deze leeftijd een voorkeur voor speelgoed en hobby’s, waardoor je ze makkelijker kunt leren om ergens voor te sparen. Met zakgeld leert een kind niet alleen de waarde van geld kennen, maar ook dat het gemakkelijk op kan raken. Ze leren keuzes te maken en een week te overbruggen met het zakgeld dat ze nog over hebben. Onze tip: geef het zakgeld altijd fysiek. Dus in muntjes en briefgeld. Op deze manier leren kinderen gemakkelijker wat geld is. Leg ook uit dat geld overmaken het alternatief is van fysiek geld geven. En dat je daarvoor beide een bankrekening nodig hebt.

Leren om te sparen

Als kinderen rond de zes jaar zijn, ontwikkelen ze een voorkeur voor speelgoed en hobby's, waardoor je ze makkelijker kunt leren om ergens voor te sparen.

Bepaal samen een spaardoel

Geld uitgeven is goed en leuk, maar sparen ook! Bepaal samen met je kind een spaardoel, dat maakt leren sparen een stuk makkelijker. Kinderen hebben weinig geduld dus leg uit dat sparen tijd kost. Of besluit als ouders ook een stukje mee te betalen. Heeft je kind zijn spaardoel bereikt? Maak dan van de aanschaf een speciale gebeurtenis! Hoe doe je dit? Maak er een feestje van en vertel dat je het knap vindt dat het gelukt is door op iets te trakteren. Vergeet ook niet om daarna een nieuw spaardoel te kiezen.

Fouten maken mag

Ojee, je kind heeft al zijn gespaarde zakgeld uitgegeven aan een grote zak snoep. Maak je als ouders niet te druk als je kind te veel geld heeft uitgeven aan onnodige dingen, want fouten maken hoort er nou eenmaal bij. Liever nu – nu de bedragen waarmee ze leren nog klein zijn – dan straks wanneer ze hun eerste salaris gestort krijgen. Kinderen die vroeg leren omgaan met geld -en dat gaat zoals alles met ‘vallen en opstaan’- worden financieel bewustere volwassenen. Is het zakgeld op of komt je kind nog iets te kort? Spring dan ook niet meteen bij. Want onthoud: blut zijn en tekortkomen hoort tenslotte allemaal bij het leerproces.

Open een Kinderrekening

Zakgeld, een mooi rapport of een verjaardag: ongemerkt spaart je kind al snel een leuk bedrag bij elkaar. Door een Kinderrekening te openen, leer je je kind nog beter met geld omgaan. Wie bij ING een Kinderrekening opent, krijgt een Pinniemaat cadeau. Hiermee leert je kinderen spelenderwijs te sparen voor iets wat ze graag willen hebben. De Pinniemaat ziet eruit als een echte pinautomaat en telt het geld op dat je erin stopt. Ook kun je spaardoelen instellen. Is het spaardoel bereikt? Dan kan je kind het geld opnemen met de Pinniepas, net zoals het gaat bij een echte pinautomaat. De combinatie van echte muntjes en briefjes en het digitaal weergeven van het saldo op de Pinniemaat, leert kinderen de waarde van digitaal geld kennen.

Leren pinnen

Bij het openen van een ING Kinderrekening, krijgen kinderen een eigen pinpas waar ze zelf een foto of favoriete afbeelding op kunnen laten drukken. Bijvoorbeeld van hun superheld of favoriete voetbalclub. Natuurlijk kun je deze pinpas nog even bewaren, tot je het idee hebt dat je kind er écht klaar voor is. Je kind zelf betalingen laten doen lijkt misschien eng, maar met je eigen ING-app kun je heel makkelijk een oogje in het zeil houden. Heeft je kind gepind? Bekijk daarna samen het nieuwe saldo op zijn Kinderrekening. Veel kinderen zien een pinautomaat namelijk als een soort onuitputtelijke geldboom.

Nog even alles op rij:

  • Zes jaar is een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld
  • Met zakgeld leren kinderen de waarde van geld kennen, maar ook dat het makkelijk op kan raken
  • Geef zakgeld altijd fysiek: zo leren ze het snelst wat geld is
  • Bepaal altijd samen een spaardoel
  • Spring niet meteen bij als kinderen blut zijn, dat hoort bij het leerproces

Advertisement