Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zo leuk en leerzaam is de boerderij voor je kind

Waar de melk en het vlees vandaan komen, hoe kalfjes worden geboren en hoe die op de boerderij opgroeien: je kind kan een heleboel leren van het leven op de boerderij. Marjolein en Gijs hebben twee jonge dochters en runnen een kalver- en vleesveehouderij. Ze leggen – goudeerlijk – uit wat er allemaal te leren valt op hun duurzame boerderij.

Ouders van Nu samen met Wie de boer niet kent

Zo komt de melk in het glas

Dat een baby melk drinkt bij z’n moeder, dat weet je kind waarschijnlijk wel. Maar weet hij ook waar de melk in z’n glas vandaan komt? De boerderij is de perfecte plek om dit te leren. Het kalfje wordt geboren, de moeder geeft melk en dat tapt de boer vervolgens af bij de koe.

Marjolein en Gijs houden vleesvee: Blonde d’Aquitaines en de ‘klassieke’ zwart-witte kalveren. Zij melken dus geen koeien voor de consumptie. ‘De jonge Blonde d’Aquitaines krijgen melk van hun moeder en de zwart-witte vleeskalveren krijgen voeding uit een speen. Die voeding is geen pure koemelk, maar bestaat uit restproducten uit de voedingsmiddelenindustrie. Hoe ouder ze worden, hoe meer ze daarvan krijgen.’

Hoe komt het vlees op het bord?

Het kan best even slikken zijn voor je kind als hij erachter komt dat er eerst een dier geslacht moet worden, voordat de worst op z’n bord ligt. Op de boerderij hoort deze circle of life bij het alledaagse leven. ‘De kalfjes worden geboren, groeien op en geven ons uiteindelijk te eten. Als een koe zes keer gekalfd heeft gaat ze naar de slacht. Maar dan heeft ze een mooi leven gehad. Met veel tijd in de wei, samen met haar kalfjes’, legt Marjolein uit. Juist door je kind dit in alle eerlijkheid te vertellen begrijpt hij waar voedsel vandaan komt en kan hij daar zelf een oordeel over vormen.

De bloemen en de bijen

Voor het verhaal over de voortplanting geldt hetzelfde. Een kind kan – met de informatie die bij zijn leeftijd past – veel zaken al goed begrijpen. Op de boerderij zie je alle stadia van de levensloop voorbijkomen. Van een drachtige koe tot de geboorte van kalfjes, het opgroeien tot koeien en stieren en het overlijden.

‘Onze kalfjes blijven zes tot acht maanden bij hun moeder. Al die tijd grazen ze samen in de wei’, legt boerin Marjolein uit. ‘Als het in het najaar kouder wordt, gaan ze naar binnen. In die periode stoppen de kalfjes met melk drinken en pas dan scheiden we ze van hun moeder. Vervolgens worden ook zij gedekt, worden ze een zoogkoe en krijgen ze dus zelf kalveren.’

Leren verzorgen

Van het leven op de boerderij leert je kind hoe het is om voor een ander – de dieren in dit geval – te zorgen. Marjolein en Gijs vinden het belangrijk om hun 2.150 dieren zo duurzaam mogelijk te verzorgen. Dat is goed voor hun dieren én voor het milieu.

‘We hebben een elektrisch voedersysteem waardoor ze altijd vers eten hebben en er geen voedsel wordt geknoeid. Bovendien krijgen ze op deze manier ook niet teveel en blijft er dus geen eten liggen. Zo verspillen we geen voeding.’ Naast goed eten is liefde ook belangrijk in hun vak: ‘Wij geven onze koeien bijvoorbeeld koeienkoeken. Het is een vrij pittig ras dat wij houden en door ze wat lekkers te geven houden we ze te vriend. Zo is de koe blij en wij ook.’

Poep stinkt én is goed voor de grond

Wie weleens in de buurt van het platteland komt weet: in het voorjaar wordt er bemest. En laten peuters nou dol zijn op het thema ‘poep’. Als je je kind vertelt dat de planten daar wel pap van lusten, dan is dat naast heel grappig ook hartstikke leerzaam.

Marjolein: ‘Wij hebben een potstalsysteem. Elke dag krijgen de koeien een laag verse stro in hun stal. Hier poepen ze op en na twee maanden strooien we deze ‘opstrooimest’ uit over ons land. Dat is super voor het bodemleven.’

Zo is het bij Marjolein en Gijs

Benieuwd hoe de boerderij van Marjolein en Gijs eruitziet? Kijk dan de aflevering van Wie de boer niet kent. Je leert hoe dit boerenstel hun dieren op een duurzame manier en met veel liefde grootbrengen. Zij willen namelijk graag de wereld goed achterlaten voor hun kinderen. En daar hebben zij met hun bedrijf een belangrijk rol in.