Afl. 2 - 6 tips: zo maak je een mooie foto van je zwangere buik
Een mooie manier om je zwangerschap vast te leggen, is een fotoshoot van je zwangere buik. Hiervoor kun je natuurlijk een professioneel fotograaf inschakelen, maar je kunt het ook samen met je partner of een vriendin doen. Hoe pak je het aan voor het allerbeste resultaat? Portretfotograaf Eva Snoijink legt het uit aan Eelco en Marleen tijdens de Nikon Masterclass.
Eelco en Marleen (36 weken zwanger van hun tweede kind, een zoon) volgden de Nikon Masterclass en kregen van portretfotograaf Eva Snoijink de opdracht om met een groot diafragma een mooie foto te maken van de zwangere buik van Marleen. Benieuwd of de foto’s gelukt zijn? Bekijk snel de video!
1. Inspiratie op Instagram
Foto’s van zwangere buiken zijn er in alle soorten en maten. Tik #zwangerschapsshoot in op Instagram en je krijgt een flinke dosis inspiratie. Van bolle buiken gehuld in een mooie jurk op de hei tot de bekende buik bij het raam of een close-up in een mooi lingeriesetje. Ook inspirerend zijn de zwangerschapsshoots van sterren. Misschien herinner je je de foto van de zwangere Beyonce nog, boven op het dak van een auto? Niets is te gek dus!
2. Perfecte timing
Om de groei van je buik te volgen, maak je misschien al iedere week of maand een foto. Ga je voor een echte zwangerschapsshoot dan is de periode tussen de 32 en 36 weken perfect. Je houdt dan nog niet veel vocht vast, maar hebt vaak al wel een mooie dikke buik.
3. Focus op de buik
Bij een zwangerschapsshoot draait natuurlijk alles om je buik. Probeer daar dan ook de focus op te leggen qua compositie. Wil je liever niet je armen in beeld, die tijdens je zwangerschap iets steviger zijn geworden? Je kunt dit simpelweg vermijden door ze uit beeld te laten of vanuit een andere hoek fotograferen, waardoor ze dunner lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
4. Wat trek je aan?
Ook iets om goed over na te denken: wat trek je aan? Egale kleding werkt vaak het beste, denk aan wit, zwart of pasteltinten. Ook is het mooi om je buik bloot te tonen en enkel een bh of top te dragen, met daarover misschien een blouse. Maar dat is zeker niet de regel! Wil je een totaalfoto waarin je helemaal in beeld bent, dan is een jurk natuurlijk altijd een goede keuze. Denk ook na over accessoires, zoals een mooie ketting.
5. Buiten of binnen: wat wordt de locatie?
Wat wordt de locatie? Voor een totaalfoto is buiten misschien het mooist, maar voor een close-up heb je eigenlijk alleen maar een mooie, lichte ruimte nodig. De focus ligt tenslotte toch op je buik.
6. Het juiste diafragma
Wil je een technisch geslaagde foto maken, die niet overbelicht is of onscherp, dan moet je wel wat fotografische skills beheersen. Want weet je bijvoorbeeld wat het diafragma is? Portretfotograaf Eva Snoijink legt het uit. ‘Met het diafragma bepaal je de scherpte/diepte van je foto. Je kunt er bijvoorbeeld voor zorgen dat je model scherp wordt en de achtergrond onscherp, waardoor je model los komt van de achtergrond. Hoe groter het diafragma, hoe minder scherpte je hebt in een foto.’
Meer tips voor de perfecte foto
Niet alleen het juiste diafragma is essentieel voor een mooie foto, ook licht, expressie in de ogen en compositie spelen een belangrijke rol. Bekijk hieronder de afleveringen en ontdek welke tips portretfotograaf Eva Snoijink geeft aan de andere stellen die de Nikon Masterclass hebben gevolgd.