Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Afl. 5 - Zó maak je een mooie foto voor op het geboortekaartje

De mogelijkheden zijn eindeloos bij het ontwerpen van een geboortekaartje. Van papiersoort tot kleur en afbeelding. Misschien wil je wel een foto van je baby op het kaartje. Hoe pak je dat aan? Portretfotograaf Eva Snoijink geeft tijdens de Nikon Masterclass tips aan Peter en Ilse hoe ze hun pasgeboren dochter goed kunnen fotograferen én hoe belangrijk indirect natuurlijk licht hierbij is.

Ouders van Nu samen met Nikon

Ilse is onlangs bevallen van een vijfde dochter. Samen met haar man Peter volgde ze de Nikon Masterclass. Ze kreeg van portretfotograaf Eva Snoijink de opdracht om een mooie foto te maken van hun pasgeboren dochter met indirect natuurlijk licht. Maar hoe doe je dat? Bekijk snel deze video om ook zelf aan de slag te gaan.

Zo maak je zelf dé perfecte foto

Het meest voor de hand liggend is om een newborn-fotograaf in te huren, maar je kunt het ook net zo goed zelf proberen. Met deze tips en veel geduld zit er ongetwijfeld een mooie foto bij voor op het geboortekaartje of aan de wand.

1. Natuurlijk licht

Fotografeer je baby bij een raam, zodat je mooi natuurlijk licht krijgt. Je hoeft dan ook niet met lichtbronnen te werken. Tip: door het licht te verduisteren met een lichte (witte) doek, wordt het licht egaler verspreid. Eva: ‘Licht van de zijkant is mooi. Je ziet dan veel meer details in het gezicht, zoals plooitjes, het neusje en de wenkbrauwen als ze fronzen. Als je je baby in het felle zonlicht fotografeert, krijg je veel minder karakter.’

2. Assistentie graag!

Een paar extra handen komt goed van pas tijdens een newborn-shoot. Terwijl jij de beelden schiet, kan je partner of ‘assistent’ bij je baby blijven en jouw aanwijzingen opvolgen. Misschien moet het dekentje net iets meer over zijn lichaam of ligt zijn handje net iets te laag.

3. Goede camera

Maak foto’s met een goede digitale spiegelreflexcamera of systeemcamera. Foto’s die je met je telefoon maakt zijn prima, maar vaak te onscherp voor op een geboortekaartje of als je de foto groot wilt laten afdrukken. En dat is natuurlijk zonde.

4. Timing

Kies het juiste moment om je baby te fotograferen, bijvoorbeeld als hij slaapt. Je kunt hem dan precies zo neerleggen zoals jij graag wilt. Je hoeft je dan alleen nog maar bezig te houden met de compositie.

5. Warme omgeving

Baby’s kunnen zich nog niet goed op temperatuur houden. Zorg er daarom voor dat de ruimte waarin je je baby fotografeert lekker warm is. Tip: verwarm het dekentje waarop je je baby fotografeert in de droger. Of leg deze even over de verwarming.

6. Gebruik de commode

Leg je baby op ooghoogte. Hiervoor kun je de commode goed gebruiken. Zorg wel dat er iemand naast je baby staat, want je weet maar nooit.

7. Less is more

Misschien heb je een superleuk pakje gekocht voor de foto, maar vaak pakt dit op een foto verkeerd uit. Je ziet dan meer kleding dan baby. Kies er daarom voor om je baby naakt te fotograferen met een dekentje in een zachte kleur over zijn lichaam.